Polovina Amerikanaca obožava ovo mesto, druga polovina ga se stidi: Krije mračnu prošlost zbog koje je i danas zemlja podeljena (VIDEO)

Na spomeniku su isklesani likovi generala u američkom građanskom ratu Dejvisa Džefersona, Roberta Lia i Stounvol Džeksona

  • 3

U SAD postoji preko 700 spomenika posvećenih Konfederaciji Američkih Država, a jedan od najvećih je Kamen planina (Stone mountain) i nalazi se u Džordžiji.

U Americi POTPUNI HAOS: Razjareni desničari napadaju policiju, u masu uleteo i auto, ima mrtvih! (FOTO) (VIDEO)

Na spomeniku dimenzija 514 metara visine i 251 metar dužine, uklesani su likovi ratnih generala Dejvisa Džefersona, Roberta Lia i Stounvol Džeksona.

Ovo mesto godišnje poseti oko 4 miliona Amerikanaca, mahom sa juga SAD, za koje ono predstavlja simbol kulture i baštine.

Ipak, postoje i oni koji Kamen planinu vide kao nešto mračnije, kao što su veličanje ropstva i mesta nastanka modernog KKK.

Da netrpeljivost između te dve Amerike i dalje postoji, najbolje su oslikali poslednji masovni protesti u Šarlotsvilu u Virdžiniji u kojima su neonacisti iskazali neslaganje zbog odluke lokalne vlasti da ukloni kip generala Roberta E. Lija.

Video pogledajte ovde:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA