≫ 

Napadnut "Hitler" u "Muzeju ludila": Čovek pokušao šrafcigerom da uništi njegovu sliku, nastao haos, kustosi bežali (FOTO)

Slika je u vlasništvu privatnog kolekcionara u Nemačkoj

  • 4

Čovek srednjih godina pokušao je šarafcigerom da uništi sliku Adolfa Hitlera u muzeju koji se nalazi na obali jezera Garda, na severu Italije. Međutim, ona je bila pokrivena posebnim platnom koja služi kao zaštita od takvih napada.

Prodaju luksuzne vile na Jadranu: Rezidencija Hitlerovog naslednika koštala 2 miliona evra, a još traže sledećeg vlasnika Titove kuće (VIDEO)

Kustosi su uplašili, pa su pobegli, a policajci su uhapsili napadača.

Hitlerova slika je bila deo izložbe pod nazivom "Muzej ludila".

- Izložba ludila ne bi bila potpuna bez ludila koje se dešava - rekao je Džordano Bruno Gueri, direktor muzeja.

Kustos Vitorio Sgarbi, poznat kao veliki i kontroverzni likovni kritičar, rekao je da je "izložba sve o ludilu i da je slika savršena, jer ništa nije ludo kao rat".

Kada je u martu otvorena izložba, on nije dozvoljavao da se ova slika izloži. On je istakao da je sa umetiničke strane ova slika prosečna, ali takođe nudi i saznanja o psihi.

- To je komad sra*a, to je slika očajnog čovela. Mogla je to učiniti Kafka, ona govori o Hitlerovoj psihi, a vi ne vidite veličinu, već bedu - istakao je on.

Adolf Hitler. Foto: AP/Tanjug

Slika je u vlasništvu privatnog kolekcionara u Nemačkoj, a na njoj su prikazana dva muškarca ispred dugog hodnika.

U svojoj mladosti, Hitler je želeo da postane profesionalni umetnik, ali njegovi planovi su srušeni kada nije uspeo da se upiše na Akademiju umetnisti u Beču.

Neposredno pre izbijanja rata, Hitler je rekao britanskom ambasadoru u Berlinu: "Ja sam umetnik, a ne političar. Želim da završim svoj život kao umetnik".

Izložba, koja se zavšrava 19. novembra, sastoji se od 200 slika, fotografija, skulptura i multimedijalnih instalacija, koje istražuju odnos između umetnosti i ludila.

Daljinac

(Telegraf.rs/Telegraph.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA