≫ 

Najbizarnije pojave posle uragana Ofelija: Sunce je postalo crveno, nebo se upalilo, ptice su poludele, a onda se pojavio tornado (FOTO) (VIDEO)

U pojedinim delovima u Velikoj Britaniji proglašena je opasnost od poplava, dok su Irskoj zatvorene škole, prodavnice i druge ustanove

  • 2

Uragan Ofelija svakim danom sve više jača, a u ponedeljak je stigao do irske i britanske obale, tačno na 30. godišnjicu Velike oluje iz 1987. tokom koje je u Velikoj Britaniji stradalo skoro 20 ljudi i oboreno 15 miliona stabala, prenosi AP. Uragan je, pored razaranja i smrti, doneo i bizarne pojave.

(BLOG UŽIVO) Ofelija ostavila pustoš, čemer i jad u Irskoj: Troje mrtvih, više od 300 hiljada bez struje, vlada opšte beznađe (FOTO) (VIDEO)

Tri osobe stradale su juče u naletu uragana na severozapadu Irske.

Tako su stanovnici Velike Britanije i Irske, nakon udara vetra videli crveno nebo i Sunce, dok je u pojedinim mestima na priobalju viđen i tornado.

CRVENO NEBO

Nebo neuobičajno crvenkaste boje, kao i Sunce, zabeleženi su juče širom Britanije, a taj fenomen povezuje se sa olujom "Ofelija".

Kako objašnjava voditelj vremenske prognoze na Bi-Bi-Siju Simon Kin, oluja je donela tropski vazduh i prašinu iz Sahare.

On smatra da su za taj fenomen odgovorni i sumški požari u Portugalu i Španiji.

Foto: Tanjug/AP

- Ofelija je nastala na Azorskim ostrvima, gde je imala snagu uragana, i dok je sledila put ka severu, povukla je tropski vazduh iz Sahare - rekao je King.

Kako je dodao, to znači da je sa sobom donela i prašinu.

- Prašina se podiže u vazduh i odlazi visoko u atmosferu - ističe King i navodi da "zato što je prašina tako visoko, svetlost sunca rasipa se u većim talasnim dužnima, što pojačava crvenu boju spektra, tako da deluje crveno našim očima".

Foto: Tanjug/AP

TORNADO

Tvister ili tornado snimljen je na zapadnoj obali Engleske tokom 24-časovnih bizarnih vremenskih uslova.

Tornado je mogao da se vidi iznad krovova malog sela Katon, u Lankaširu.

Tamni oblak pojavio se na pozadini sivog, olujnog neba izazvanog uraganom Ofelijom.

Foto: Twitter/Morecambe Bay

- Upozorenje za tornado - fotografija koja izgleda kao tvister iznad Katona - napisano je na Tviteru uz priloženu fotografiju.

U jednom malom mestu u Velsu, morska pena potpomognuta Ofelijom, prekrila je celu promenadu. Ova supstanca, kako pišu britanski mediji, liči na sneg, završila je na trotoarima i obližnjim automobilima.

Nebo nije bilo samo narandžasto, pojavilo se i na stotine ptica koje su nekontrolisano letele, što su mnogi protumačili na društvenim mrežama da upozoravaju na nešto strašno.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Krkubulju

    18. oktobar 2017 | 08:34

    Tako je bilo nebo iznad rafinerije u Pancevu 99'.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA