Bio je mrak, a onda je nebo EKSPLODIRALO: Vatrena kugla pretvorila noć u dan u Finskoj (VIDEO)

Navodni meteorit osvetleo je nebo pri padu i prouzrokovao udarni talas koji se osetio poput eksplozije u finskoj arktičkoj pokrajini Laponiji

  • 4

Finski naučnici pokušavaju da izračunaju putanju vatrene kugle, verovatno meteorita, koja je dramatično osvetlela noćno nebo na severu te zemlje u četvrtak oko 18.40 časova.

Večeras se spajaju dve planete, a to je retka kosmička pojava: Ako ne uradite jednu stvar pre nego što izađe sunce, kajaćete se! (VIDEO)

Navodni meteorit osvetleo je nebo na pet sekundi pri padu i prouzrokovao udarni talas koji se osetio poput eksplozije u finskoj arktičkoj pokrajini Laponiji. Međutim, bljesak je bio toliko sjajan da se video i u severnoj norveškoj pokrajini Finmark, kao i na ruskom poluostrvu Kola, piše ABC news.

Štaviše, naučnici smatraju da se meteorit nije, kao što je najčešće slučaj, raspao u atmosferi, već da se srušio na Zemlju.

- Verujemo da se nije dezintegrisao, već da je pao u zabačeni deo Finske - rekao je profesor fizike Tomas Kohout sa Univerziteta u Helsinkiju za Associated Press, koji je meteorit opisao kao "jedan od najsjajnijih" dosad viđenih. - Bili bismo srećni da ga pronađemo, budući da je to jedinstvena prilika da dođemo do inače nedostupnog svemirskog materijala - dodao je Kohout.

Foto: Printskrin/ flashnord

Međutim, potraga za meteoritom otežana je činjenicom da taj deo sveta trenutno ima samo četiri sata dnevnog svetla.

Viktor Trošenkov s Ruske akademije nauka ocenio je za rusku agenciju Tass kako je moguće da se radi o delu redovne kiše meteora, poznate kao Leonide, budući da ovaj astronomski fenomen obično doseže svoj vrhunac u ovo doba godine. Stoga vatrena kugla koja se videla u Finskoj verovatno nije bila jedina nego samo najsjajnija, a druge su možda ostale skrivene zbog gustih oblaka.

Pogledajte video:

Očevidac Atle Stalesen ispričao je za Barents Observer da je video misteriozni nebeski objekat severno od finskog grada Inarija.

- Svetlo je došlo odasvud oko nas, kao masivna eksplozija koja je trajala nekih pet, šest sekundi - rekao je.

Morten Bilet iz Norveške meteorske mreže kaže da je meteorit zaista eksplodirao nekoliko puta na svom putu prema Zemlji i da je verovatno udario u planinu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Bgd 011

    18. novembar 2017 | 18:56

    Rusi testiraju novu interkontinentalnu balističku raketu, čisto da demonstriraju moć

  • xox

    18. novembar 2017 | 22:32

    Da li je DEDA MRAZ preziveo ???

  • Tattoo designs

    18. novembar 2017 | 20:08

    Možda je to neka od NASA raketa udarila u kupolu?? Wtf rekoh li kupola ma daj ne zanosi se....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA