Sećate se devojčice koja je ućutkala svet na 5 minuta? Održala je moćan govor u UN-u pre 15 godina i svima zapušila usta, a evo gde je danas (FOTO) (VIDEO)

"Ovde sam da govorim u ime onih generacija koje dolaze. Ovde sam da govorim u ime gladne dece širom sveta koja umiru, jer nemaju gde da odu"

  • 5

Gotovo svakodnevno se održavaju sastanci u UN. Zvaničnici i njihovi gosti razgovaraju o brojnim temama i šalju poruke različite vrste posle samitaSvi oni odlučuju o sudbini sveta i te odluke moraju da se ispoštuju. Međutim, retko se desi da neko njima uputi poruku, koja je toliko značajna i važna, da i oni sami ostanu bez teksta. Upravo je to 1992. godine uradila tada dvanaestogodišnja devojčica Severn Suziki iz Kanade. Ona je na Samitu u Riju, koji se odnosio na zaštitu životne sredine, održala veoma upečatljiv govor.

Ovi gradovi će biti potopljeni ako se ovim tempom nastavi otapanje leda na Grenlandu! Jedan je u blizini Srbije!

Govor koji je ućutkao UN na pet minuta, ali i čitav svet

"Zdravo, ja sam Severn Suzuki i govorim u ime ECO-a, odnosno ekološke dečije organizacije. Mi smo grupa dece od 12 i 13 godina, koja pokušava da učini nešto drugačije: Vanesa Suti, Morgan Geisler, Mišel Kuig i ja.

Sakupili smo novac kako bi došli ovde da vama odraslima kažemo da morate da prmenite nešto u svojim postupcima. Danas sam ovde i nemam skrivene planove. Borim se za svoju budućnost. Gubitak moje budućnosti nije gubitak izbora ili gubitak na berzi.

Ovde sam da govorim u ime onih generacija koje dolaze. Ovde sam da govorim u ime gladne dece širom sveta koja umiru, jer nemaju gde da odu. Bojim se da izađem napolje na sunce zbog brojnih rupa u ozonskom omotaču. Bojim se da udahnem vazduh jer ne znam koje su hemikalije u njemu.

Printskrin: Youtube/parentingwithpassion

Nekada sam išla na ribolov u Vankuver sa svojim tatom, sve dok pre nekoliko godina nismo pronašli ribu koja je bila bolesna. I sada čujemo da da brojne biljke i životinje umiru svakog dana i da zauvek nestaju.

Sanjala sam da vidim krda divljih životinja, džungle i kišne šume sa pticama i leptirima, ali sada se pitam da li će moja deca imati priliku da vide sve to.

Sve ovo se dešava pred našim očima, a mi se ponašamo kao da imamo sve vreme ovog sveta i sva rešenja. Ja sam samo dete i nemam rešenje.

Ali želim da svatite, da rešenje nemate ni vi. Ne znate kako da vratite losose, kako da vratite izumrele životinjske vrste. Ne možete da vratite šume koje su nestale i gde je sada pustinja. Ako ne znate kako da popravite stvari, molim vas da prestanete više da pravite štetu.

Foto: Wikimedia/Nick Wiebe

U školi i u vrtiću, vi nas učite kako da se ponašamo prema svetu. Učite nas da ne se bijemo jedni sa drugima, da rešavamo stvari, da poštujemo starije, da počistimo naš nered, da ne povređujemo druga stvorenja, da sve delimo, da ne budemo sebični.

Zašto onda vi izađete i radite stvari koje nama govorite da ne radimo? Vi odlučujete u kakvom svetu mi odrastamo. Roditelji bi trebali da budu u stanju da svoju decu ohrabre rečima "sve će biti u redu", "nije kraj sveta" i "radimo najbolje što možemo".

Ali mislim da više ne možete to da nam kažete. Da li smo mi uopšte na listi vaših prioriteta? Moj tata kaže: "Ti si ono što radiš, a ne ono što kažeš". A zbog vas ja noću plačem. Vi odrasli kažete da nas volite, a ja vas sada izazivam.

Molim vas da vaši postupci budu u skladu sa vašim rečima. Hvala vam".

Ko je Severn Suzuki?

Ona je rođena 30. novembra 1979. godine u Vankuveru. Ova devojka je kanadska aktivistkinja za životnu sredinu, govornik, televizijska voditeljka i pisac. Govorila je širom sveta na temu zaštite životne sredine, pozivajući slušaoce da definišu svoje vrednosti i da postupaju misleći na budućnost, kao i da moraju svi da preduzmu individualnu odgovornost.

Njen otac je poznati kanadski aktivista koji se bori za zaštitu životne sredine David Suzuki. Dok je pohađala osnovnu školu, ona je sa devet godina osnovala Ekološku dečiju organizaciju (ECO), gde je okupila grupu dece koja su posvećena podučavanju drugih mladih o životnoj sredini.

Godine 1992. kada je imala 12 godina ona je prisustvovala samitu u Riju, gde je održala i upečatljiv govor. Postala je poznata kao devojka koja je na pet minuta ućutkala svet.

Diplomirala je 2002. godine na Univerzitetu Jejl, a studirala je ekologiju i evolucionu biologiju. Nakon diplomiranja provela je dve godine putujući po svetu. Ona je takođe i voditeljka dečije serije koja se emitovala na Discovery Kids kanalu 2002. godine.

Godine 2002. je pokrenula i istraživački projekat "Skyfish". On je prestao sa radom 2004. godine, kada je ona odlučila da se ponovo posveti svom obrazovanju.

Upisala je postdiplomske studije na Univerzitetu Viktorija, gde je diplomirala 2007. godine. Ona je takođe član Nacionalnog veća koje vodi brigu o planeti Zemlji.

Severn je udata i ima dvoje dece. Živi u Britanskoj Kolumbiji.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Rogozin

    20. decembar 2017 | 12:34

    I sta je ona tim govorom uspela da uradi? Da li su svetske sile poslusale njen govor?

  • Рафа

    20. decembar 2017 | 15:16

    То је када особе (посебно младе) верују да постоји систем,закон,...и да могу утицати на њега...највећа обмана демократије да верујеш да си слободан..

  • Mica

    20. decembar 2017 | 22:19

    I ja sam rodjena 30.11.😊

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA