MISTERIJA PLJAČKE U "RICU": Kako su lopovi upali u vrhunski obezbeđen luksuzni hotel i ukrali nakit od 4,5 miliona evra? (FOTO) (VIDEO)

Deo plena je slučajno pronađen, mediji se pitaju ima li sve ovo veze sa "Pink Panterima"

  • 10

Centar centra Pariza. Prvi arondisman. Najpoznatiji hotel u kojem noć u luksuznom apartmanu "Koko Šanel" košta 12.000 evra. Vrhunsko obezbeđenje u hotelu i oko njega.

I pored svega, petorica pljačkaša juče su upala u prestižni "Ric" i uz pretnje noževima i sekirama, iz zlatare su odneli nakit vrednosti 4,5 miliona evra.

Velika pljačka draguljarnice u srcu Pariza: Razbojnici sekirama upali u luksuzni hotel i odneli nakit vredan više miliona evra!

Dan kasnije, francuski mediji postavljaju samo jedno pitanje - kako se pljačka mogla dogoditi u jednom "Ricu"?

Gosti mislili da je u toku teroristički napad

Foto: Tanjug/AP

Uplašeni gosti Rica, videvši naoružane muškarce u holu, pobegli su juče u kuhinju i restoran verujući da je u toku novi teroristički napad.

Nakon što su pljačkaši zapucali, mnogima od njih se zavrtelo u glavi i u glavi im je bilo samo jedno - preživeti po svaku cenu.

- Osoblje restorana u koji smo pobegli, reklo nam je da budemo mirni i da ležimo na zemlji. Kada smo čuli pucnje mislili smo da smo gotovi - rekao je jedan od gostiju "Rica" za francuske medije.

Međutim, lopovima nije bila namera ubijati goste hotela već samo što pre izaći iz hotela sa plenom. Za ostvarenje nauma odabrali su neverovatno vreme - pola 7 uveče, kada je predvorje hotela prepuno gostiju.

Neki zaposleni na vreme su pritisli "panik" tastere i policija je koliko-toliko na vreme ušla u Ric i uhvatila trojicu pljačkaša, dok su preostala dvojica u bekstvu. Jedan je pobegao na motoru, drugi vozeći auto.

Trojica uhapšenih od ranije su poznati policiji, kažu da imaju oko 40 godina. Deo nakita je pronađen među ostacima razbijenog izloga tokom noćnog čišćenja.

Foto: Tanjug/AP

Obezbeđenje zatajilo i pored "renoviranja"

"Ric" je 2014. godine u potpunosti obnovio sistem obezbeđenja, a na svim bitnim punktovima hotela danonoćno je bio najmanje jedan čuvar.

Kako je hotel tik uz francusko Ministarstvo pravde koje vojnici čuvaju 24 sata dnevno, ostaje nejasno kako su lopovi uspeli da na prepad ulete u hol.

Foto: Tanjug/AP

Načelnik policije Pariza Žerar Kolomb pohvalio je brzu reakciju organa reda.

- Pokazali su vrhunski profesionalizam i spremnost da brzo reaguju u kriznim situacijama.

Ovo je napadač iz Pariza, poznat je pod imenom 007 (FOTO)

Parižani nisu iznenađeni pljačkom jer je Trg Vendom i ranije bio meta kriminalaca. Poslednja velika pljačka dogodila se u martu 2016. kada su lopovi uz pretnje pištoljima iz zlatare "Šopar" odneli nakit u vrednosti od 5 miliona evra.

Mesto okupljanja svetske elite, cena soba "prava sitnica"

Hotel "Ric" osnovao je davne 1898. Švajcarac Cezar Ric i od prvog dana bio je stecište elite, bogatih biznismena i političara. Prvi je gostima nudio sobe sa kupatilom i telefonom, a u svemu je insistirao na luksuzu i sjaju.

U njemu su između ostalih odsedali i Ernest Hemingvej, Koko Šanel, Hauard Hjuz, F. Skot Ficdžerald, Gari Kuper, svi važniji svetski državnici i mnoge druge poznate ličnosti.

Hotel poseduje 159 soba - noć u boljoj košta oko 1.000 evra, a najskuplji apartmani i 12.000 evra.

IZBIO POŽAR U HOTELU: Gori luksuzni Ric u Parizu, evakusani svi u blizini (VIDEO)

U "Ricu" je poslednji put večerala princeza Dajana pre nego što je ušla u auto i krenula put zloglasnog tunela u Parizu u kojem je 31. avgusta 1997. godine izgubila život.

Foto: Tanjug/AP

Iako je bio pod okupacijom Nemaca, "Ric" je oslobođen 1944. čuvenom scenom u kojoj je Ernest Hemingvej na tenku prišao ulaznim vratima uz poklič: "Slobodni ste". Članovi familije Ric hotel su 1979. godine prodali biznismenu Muhamedu Al-Fajedu.

Ima li pljačka veze sa "Pink Panterima"?

Vodeći svetski mediji pitaju se ima li pljačka zlatare u "Ricu" ikakve veze sa bandom "Pink Panteri".

Ova grupa pljačkaša poreklom iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH formirana je nakon ratova na Balkanu a u epicentar zbivanja u svetu došla je posle pljačke u Londonu 2003. kada je dijamant sakrila u jednoj pomadi, poput prizora iz čuvenih filmova o "Pink Panteru".

Banda je do sada, prema izveštajima Interpola, uspela da ukrade više od 400 miliona evra u 380 pljački širom sveta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Apostol

    11. januar 2018 | 14:40

    Alal vera momci:-)

  • Profesor

    11. januar 2018 | 14:44

    Ako su srbi svaka im čast,

  • Ненад

    11. januar 2018 | 14:33

    Ово није дефинитивно Пинк Пантер , јер су много боље организованији од ових јадника

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA