Finsko obrazovanje je jedno od najboljih na svetu, a posle ove revolucije biće još bolje

Učenici više neće imati individualne časove predmeta kao što su matematika, geografija i istorija

  • 23

U finskim školama i zvanično počinje obrazovna revolucija u obliku ukidanja svih formalnih školskih predmeta, čime ova zemlja postaje prva na svetu koja je to učinila.

Svakom stanovniku 560 EVRA, a ne mora ništa da radi: Evo kako funkcioniše projekat jedne od najbogatijih zemalja na svetu

Šef Kancelarije za obrazovanje u Helsinkiju, Marjo Kilonen, izjavio je da veruje da je postojeći način podučavanja dece utemeljen na modelu koji je koristio studentima i učenicima na početku 1900-ih, ali da sada više nije relevantan, ni koristan.

Velike promene će uključivati uklanjanje svih predmeta iz kurikuluma, kako su predložili finski službenici, koje će se zameniti proučavanjem individualnih događaja i fenomena.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

To znači da učenici više neće imati individualne časove predmeta kao što su matematika, geografija i istorija, već će umesto toga proučavati događaje poput Drugog svetskog rata iz perspektive matematike, geografije i istorije.

Predložena je čak i nastava nazvana "rad u kafiću" koja će kod učenika razviti veštine komuniciranja na engleskom jeziku, poboljšati znanje ekonomije i komunikacije.

Novi sistem je planiran da se primeni na učenicima koji su napunili 16 godina i to već od 2020. godine, što znači da posle završetka svog inicijalnog obrazovanja iz širokog polja predmeta, mogu sami da biraju koji specifični događaj ili koji fenomen žele da proučavaju, baziran na njihovim interesima i budućin perspektivama.

Foto: Profimedia/CandyBox

Finski obrazovni sistem takođe podstiče kolektivni rad, što znači da će učenici da rade zajedno u malim grupama u kojima će da vode diskusije umesto da sede pojedinačno u klupama, gde ih podučava jedan učitelj.

Ovaj novi sistem će od svih nastavnika tražiti da budu širokih pogleda i prilagodljivi novom sistemu podučavanja, a oko 70 posto nastavnika u Helsinkiju već je počelo s pripremama za novi način podučavanja i, kao rezultat toga, dobiće povećanje plate.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Boki

    3. februar 2018 | 10:37

    Svaka čast skandinavcima. Ono što bih ja uveo u školama kod nas je isključivanje učenja kod kuće i pisanje domaćih zadataka, kao i nošenje knjiga i rančeva. Sve treba da stoji u školi, tamo da ss uči, vežba uz kontrolu i nadzor prosvetnih radnika koji bi trebalo da budu stručni za to. Kad dođu kući, deca treba da provode vreme sa roditeljima, imaju slobodno vreme za svoje aktivnosti, a ne da provode vreme učeći i u pisanju maratonskih domaćih zadataka, a često su to zadaci koje roditelji moraju raditi zajedno sa decom. Mislim da su roditelji završili svoje škole i to im ne treba.

  • Kalimero

    3. februar 2018 | 11:15

    Novi sistem je planiran da se primeni na učenicima koji su napunili 16 godina i to već od 2020. godine, što znači da posle završetka svog inicijalnog obrazovanja iz širokog polja predmeta, mogu sami da biraju koji specifični događaj ili koji fenomen žele da proučavaju, baziran na njihovim interesima i budućin perspektivama. Izgleda da je većini promaklo da su u pitanju srednjoškolci, koji su kroz osnovno obrazovanje dobili kvalitetno znanje iz velikog broja klasičnih predmeta.

  • Милан

    3. februar 2018 | 11:12

    Могу они да раде шта им је воља у циљу заглупљивања свог народа,али то не води напредку човечанства.Школство Аустроугарске Русије и слично је изнело садашњи напредни свет посебно техничких наука.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA