≫ 

Pričao je o kosmosu, crnim rupama i vremenu, ali za Stivena Hoking jedna stvar je zauvek ostala misterija (FOTO) (VIDEO)

Stiven Hoking bio je jedan od najeminentnijih naučnika na svetu, ali jedna stvar je čak i za njega ostala velika misterija

  • 15

Fizičar, koji je umro rano jutros u 76. godini života, ostaće upamćen zbog velikog doprinosa svetu nauke, ali i samom čovečanstvu.

Stiven Hoking bio je jedan od najeminentnijih naučnika na svetu, ali jedna stvar je čak i za njega ostala velika misterija.

Veliki Stiven Hoking 54 godine je prkosio bolešću i nije hteo da umre: Ovako je profesor govorio o sopstvenoj smrti (VIDEO) (FOTO)

Kada su ga u jednom intervjuu pitali o čemu najviše misli tokom dana, Hoking je odgovorio - o ženama!

- One su mi potpuno misterija - rekao je fizičar.

Hoking je u okviru proslave svog 70. rođendana 8. januara 2012. godine dao intervju za magazin "New Scientist".

Tada je govorio o ženama, ali je priznao i da je njegova najveća greška to što je mislio da informacije uništavaju crne rupe.

- To je bila moja najveća greška ili bar najveća greška koja sam napravio u nauci - govorio je Hoking.

Foto: Tanjug/AP

Na pitanje šta bi proučavao da je sada mladi fizičar na početku karijere, rekao je da "bi imao novu ideju koja bi otvorila sasvim novo poglavlje".

Ovaj intervju desio se nedelju dana nakon što je njegov tehnički saradnik Sem Blekburn, odgovoran za tehnologiju koja je profesoru omogućila da komunicira, rekao kako facijalni mišići, koji kontrolišu njegov sintetizator glasa, umiru i da mu je potrebna nova tehnologija.

Stivenova brzina govora je tada bila svedena na jednu reč u minutu, a 70. rođendan je proslavio govorom koji je održao na Kembridžu.

KAKO JE HOKING DOBIO DECU?

Stiven Hoking bio je oženjen dva puta. Prvi brak sa Džejn Vajd trajao je gotovo 30 godina. Sa njom se oženio 14. jula 1965. godine, dve godine nakon što mu je dijagnostikovana retka progresivna bolest amiotrofne lateralne skleroze (ALS).

Iako su mu doktori dali samo par godina života, bolest nije napredovala toliko brzo kao što su oni mislili, pa je tako na venčanju sa Džejn, Hoking hodao uz pomoć štapa i bio je relativno sposoban. Prvog sina Roberta dobili su 1967. godine, a Lusi je rođena 1970. Treće dete, sina Timotija dobili su 1979. godine, kada je Hoking već bio u invalidskim kolicima. Tih godina Stivenovo stanje se pogoršava do te mere da je imao poteškoća da govori, ali nije izgubio potpunu kontrolu nad svojim telom. Bio je u stanju da sam upravlja kolicima, a onda je bolest izazvala potpunu paralizu i dovela do teškoća u disanju.

ALS utiče na nerve koji kontrolišu dobrovoljne skeletne mišiće, dok seksualno uzbuđenje i funkciju kontroliše Parasimpatički nervni sistem. Sa malo mašte i pomoći, vođenje ljubavi je moguće u ovom stanju, sve dok bolest ne dođe do krajnjeg stadijuma.

Brak sa Džejn okončan je zbog trzavica izazvanih pritiskom slave i njegovim sve gorim zdravstvenim stanjem.

Foto: Tanjug/AP

Profesor se drugi put oženio 1995. godine svojom bolničarkom Elen Mejson, bivšom suprugom Dejvida Mejsona, koji je konstruisao prvu verziju kompjutera koji Hokingu omogućava da govori.

U opasnosti smo da uništimo sami sebe zbog naše pohlepe i gluposti: Ovako je govorio genije koji otišao a nije ostvario najveći san (VIDEO)

Tu vezu su pratile glasine o navodnom zlostavljanju, a policija je 2004. godine posle medijskih navoda da je pretučen i ostavljen u bašti u najtoplijem danu u godini, pokrenula istragu.

Hoking je medijske navode odbacio kao "potpuno netačne", a policija nije našla dokaze o navodnom zlostavljanju.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, i taj brak se 2006. završio razvodom.

Kada je imao 22 godine, dijagnostikovano je da boluje od retke progresivne bolesti amiotrofne lateralne skleroze. 

Doktori su mu dali samo par godina života, a on im je pokazao da su nisu bili u pravu.

Stiven Hoking preminuo je u sredu ujutru u 76. godini života.

Daljinac

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zoo cuvar

    14. mart 2018 | 16:43

    On je postavljao teorije koje niko nije mogao provjeriti. Sve su to price za malu decu. Nista konkretno a proglasavaju ga za najblistavijeg uma 20 veka. Upamtite on nije ni do kolena Nikoli Tesli. Teslini izumi i teorije nasli su svoju konkretnu primjenu. Da je Tesla imao podrsku kao on tokom naucnog istrazivanja gde bi nam danas bio kraj. Ali svejedno Tesla je najblistaviji um 20 veka...

  • PEXON

    14. mart 2018 | 13:22

    Pricao je lazi teorije iluzije.ako je uopste on pricao.

  • ДР

    14. mart 2018 | 17:09

    А, шта на све то каже наша највећа паметница ЈК!????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA