≫ 

Umrle bahate ruske svadbe: Nekada su ih krasile tradicija i raskoš, više to nije to (VIDEO)

Svega devet odsto anketiranih čvrsto veruje da se venčanje mora proslaviti luksuzno, a 11 procenata ispitanih smatra da svadbena svečanost prilikom sklapanja braka nije neophodna

  • 1

Čini se da Rusi najviše vole proslave na kojima će se lepo napiti, najesti i zabaviti, a po svoj prilici svadbe su idelane za to, jer jedna ruska svadba traje najmanje dva dana.

U zavisnosti od broja gostiju koje mladenci pozovu, ali i od finasijskih mogućnosti, ponekad svadba u Rusiji može da traje i čitavih nedelju dana. Tokom proslave, puno se pleše i peva, drže se duge zdravice i sve to uz obilje hrane i pića. Rusima je od same ceremonije venčanja važnije da se dobro provedu.

>>>Mlada baca bidermajer, ali - da li ste znali za sve rituale koje bi muškarci trebalo da rade na dan svadbe?

Iako su Rusi usvojili neke od zapadnih običaja, još uvek dominiraju tradicionalni - Foto: Pixabay.com

Iako su Rusi usvojili neke od zapadnih običaja, još uvek dominiraju tradicionalni, pa se proslava uglavnom svede na njihovu kombinaciju. Tako, iako svadba može trajati i duže od dva dana, venčanje i razmena prstenja odvijaju se prvog dana.

TRADICIONALNO VENČANJE

Neki od običaja karakterističnih za tradicionalno venčanje održali su se do danas, ali iako mladi Rusi čuvaju većinu tih običaja, svadbe su nekada ipak bile drugačije.

Ranije je mladoženja, sa nekoliko svojih rođaka, išao kod mlade u kuću da je isprosi i tom prilikom nosili su darove - vino, pivo i veliku riblju pitu.

Venčanje je bilo najvažniji deo svadbene ceremonije. Venčavali su se u crkvi, gde bi razmenili prstenje, a potom bi odlazili u kuću mladoženjinih roditelja. Otac bi ih tada dočekao sa ikonom u rukama, a majka sa pogačom koju je sama umesila.

Čaše su bile ispunjene vinom, a gosti bi na taj način mladencima poželeli da im kuća bude puna kao čaše s vinom - Foto: Pixaby

Pogača je bila simbol plodnosti, blagostanja i prosperiteta, a najčešće je ukrašavana figuriama golubova i kućnih ljubimaca, ali i ornamentima Sunca i zvezda, cveća, lišća i klasja pšenice. Hleb se obično služio na vezenom peškiru, a postavljan je na sto ispred mladenaca. Danas je ta pogača uglavnom zamenjena svadbenom tortom.

Nakon povratka iz crkve, gosti su sedeli u dva reda i to muškarci sa jedne strane stola, a žene sa druge. Svi gosti bili bi posluženi parčetom pogače i sira. Mladenci bi sedeli u čelu i jeli bi iz najlepšeg posuđa.

Proslava je po pravilu počinjala iznošenjem pečenog labuda, koji je simbolizovao bračnju ljubav. Srećom, živina je vremenom zamenila labudove, koji su ostali prisutni samo u vidu ukrasa za pogače, pite i kolače.

Još jedno tradicionalno jelo koje bi se obavezno našlo na svadbenoj trpezi, bila je "kurnik", višeslojna, kupolasta pita, koja je simbolizovala razmnožavanje.

Među običajima koji su se zadržali do danas, svakako je velika količina pića na proslavi. Ranije su se služili vino, medovača i pivo, a vodka nije bila uobičajeno piće. Čaše su bile ispunjene vinom, a gosti bi na taj način mladencima poželeli da im kuća bude puna kao čaše s vinom. Takođe, mladencima nije bilo dozvoljeno da piju, već su mogli samo da probaju vino.

Rusi najviše vole proslave na kojima će se lepo napiti, najesti i zabaviti - Foto-ilustracija: Profimedia

DANAŠNJI OBIČAJI

Danas sve počinje veridbom, a potom i planiranjem venčanja, koje u Rusiji traje od tri do šest meseci.

Među mladim Rusima veoma je popularan trend da devojku zaprose u velikom stilu. Ako devojka pristane, pripreme mogu da počnu.

Najpre se sastaju njihovi roditelji, koji iznose ideje kako bi želeli da izgleda svadbeno veselje, a dogovaraju se i oko budžeta. Kad se dogovore, prvo se traži odgovarajuće mesto na kome će se svadba održati, a potom kreću i sve ostale pripreme, od biranja venčanice, do slanja pozivnica.

Kad je odabir mesta u pitanju, najpopularnija varijanta je neki lokalni restoran kapaciteta od 20-30 ljudi, pogodan za privatne zabave.

Prvi dan svadbe rezervisan je za venčanje, a sve počinje plaćanjen otkupa za mladu. Ova tradicija je sveprisutna u Rusiji.

Mladenci potom, sa rođacima i prijateljima odlaze kod matičara gde sklapaju građanski brak. Građansko venčanje je obavezno u Rusiji, pa mnogi parovi to obave nekoliko dana ranije.

Posle matičara par se sa najbližim gostima vozi kroz grad i tom prilikom posećuju istaknute lokalne znamenitosti, polažu cveće na spomenike i fotografišu se tamo.

Većina mladih parova venčava se i u crkvi. Služba se tradicionalno odvija ujutro, nakon jutarnje liturgije, tokom koje je venčano prstenje blagoslovljeno, tako što je stavljeno na Sveti oltar.

Većina mladih parova venčava se i u crkvi - Foto: Pixabay

Nakon toga, kreće svadbeno veselje, najprijatniji deo dana. Kao i kod nas, mladenci sede u čelu stola, zajedno sa kumovima, a odmah do njih su i roditelji.

Gosti se vesele uz obilje hrane i pića i učestvuju u brojnim takmičenjima koje organizuje domaćin. Poenta je da se napravi što bolji šou od venčanja.

Većina gostiju uglavnom poklanja koverte s novcem, ali ima i onih koji donose poklone, obično stvari za domaćinstvo.

Ako posetite takvu zabavu, čućete ljude kako uzvikuju "Gorko", što znači da je vreme da se par poljubi.

Veselje u proseku traje do 11 sati uveče i završava se nečim spektakularnim, poput vatrometa.

Iako preovladavaju tradicionalni običaji, Rusi su usvojili i neke zapadnjačke, poput deveruša - Foto-ilustracija: Profimedia

Drugog dana proslave, nevesta ne nosi venčanicu, već neku drugu haljinu, manje formalnu. Zabava počinje kasnije ujutru, kada se gosti ponovo okupljaju i nastavljaju sa proslavom. Drugog dana mladenci više učestvuju u takmičenjima i dobijaju više novca.

DA LI SU VENČANJA U RUSIJI SKUPA ILI JEFTINA?

Svadbe u Rusiji svakako su znatno jeftinije u odnosu na zapadne, ali i te cene su, zbog znatno slabijeg standarda, za većinu mladih Rusa i dalje visoke. Zbog toga, mnogi parovi više vole da se venčaju u skromnijim uslovima.

Neki parovi pozivaju samo bliske prijatelje u kafić, a neki opet idu na medeni mesec odmah nakon sklapanja braka u opštini i na taj način štede.

U Rusiji je prošle godine sprovedena anketa koja je pokazala da građani te zemlje u poslednje vreme kasno stupaju u brak, jer više vole da "isprobaju" sve, nego da požure i pogreše. Kod onih koji se odluče na taj korak, svadbena svečanost je neizostavna.

Drugog dana mladenci više učestvuju u takmičenjima i dobijaju više novca - Foto: Pixabay

Anketu, u kojoj je učestvovalo 1.200 ljudi, sproveo je Sveruski centar za istraživanje javnog mnjenja, a dobijeni podaci govore da Rusi smatraju da je najbolje vreme za sklapanje braka leto ili jesen.

Većina njih porodicu stvara između 28 i 30 godina, kao i da je razuman trošak na svadbu opravdan.

U videu pogledajte kako izgleda jedna ruska svadba:

VIDEO: Venčanje se približava, a Megan Markl će MORATI da poštuje ova pravila

(M.I.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Srbija

    21. april 2018 | 12:11

    I onda nek neko kaže da nismo braća? Sve isto kao kod nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA