Danas je praznik rada, ali tokom istorije ove nedelje je svet treslo još pet velikih događaja

I nisu protesti!

  • 1

Stotine hiljada američkih radnika izašli su na ulice Čikaga prve nedelje maja 1886. godine, zahtevajući opšte prihvatanje osmočasovnog radnog dana. U spomen njihove pobede  1. maj slavi se kao Praznik rada. No, to nije jedini istorijski događaj koji je tresao svet u ovoj sedmici.

Šta se sve desilo u ovoj nedelje kroz istoriju, pogledajte u videu:

30. aprila 1980. godine London je probudila talačka kriza. Naoružani muškarci upali su u ambasadu Irana i uzeli 26 ljudi za taoce. Šest dana trajali su pregovori sa teroristima, sve dok jedan od talaca nije ubijen. Specijalne jedinice upale su u zgradu. Napad je preživelo 19 talaca.

1. maja 1931. godine američki predsednik Herbert Huver zvanično je otvorio Empajr Stejt Bilding u Njujorku, ceremonijalnim paljenjem svetala na čuvenoj zgradi. Sve do 1972. godine ovo je bio najviši neboder u svetu, dok ga nije premašio Svetski trgovinski centar.

Skoro četiri decenije bio je to najveći neboder na svetu Foto: Foter/BigMac

DAN KADA SE AMERIČKI AVION ZABIO U EMPAJER STEJT BILDING: Poginulo 14 ljudi, slike užasa i dalje obilaze svet (FOTO) (VIDEO)

2. maja 1945. godine Bitka za Berlin okončana je pobedom Crvene armije, dva dana nakon što je Adolf Hitler počinio samoubistvo. Zajedno sa berlinskim garnizonom, više od 1.000.000 nemačkih vojnika predalo se u Italiji i Austriji. Fotografija zastave Sovjetskog saveza, kako vijori nad Rajštagom, postala je simbol pobede Saveznika.

Podsetimo se kako su i zašto su Rusi i Englezi 1941. bez objave rata napali i okupirali Iran, a u svetlu novih američkih pretnji ratom toj zemlji

3. maja 1947. godine stupio je na snago posleratni Ustav Japana kojim je car Hirohito lišen svake realne vlasti.

Japanski car Hirohito i američki general Daglas Makartur na fotografiji nastaloj tokom njihovog prvog susreta 27. septembra 1945. godine. Bilo je ovo veliko poniženje za Japance. Foto: Wikimedia Commons/U.S. Army photographer Lt. Gaetano Faillace

4. maja 1979. godine Margaret Tačer postala je prva žena koja je izabrana za premijera Ujedinjenog kraljevstva.  Čelična ledi će dominirati britanskom politikom narednih 11 godina.

Daljinac

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA