≫ 

Putinove gorile su ga gurnule na paradi, a niko nije znao u kojim se sve velikim bitkama borio ratni heroj (94) iz Rusije (FOTO) (VIDEO)

Prva velika operacija u kojoj je učestvovao bila je Smolenska bitka 1943. godine, kada je u strateškoj ofanzivi Crvene armija krenula u oslobađanje regiona Smolensk i Brjansk u zapadnoj Rusiji

  • 6

Telohranitelji ruskog predsednika Vladimira Putina su na vojnoj paradi povodom Dana pobede nad fašizmom odgurnuli veterana koji je hodao paralelno sa Putinom. Ruski lider je to video, pa mu je odmah prišao i rukovao se sa njim. Pozvao ga je da prošetaju zajedno, a ispostavilo se da su stari poznanici. Ovaj ratni heroj je za RT ispričao svoje iskustvo iz Drugog svetskog rata.

Penzionisani general Dmitrij Sirkašev (94) rekao je za RT da je pozvan u vojsku kada je bio mlađi od 17 godina. Nakon što je završio vojnu obuku od 6 meseci, odmah je bio upućen na bojno polje.

VIDEO: Aleksandar Vučić uz Putina tokom "Besmrtnog puka" u Moskvi

Prva velika operacija u kojoj je učestvovao bila je Smolenska bitka 1943. godine, kada je u strateškoj ofanzivi Crvene armija krenula u oslobađanje regiona Smolensk i Brjansk u zapadnoj Rusiji.

Putinovo obezbeđenje odgurnulo ratnog heroja, a onda je usledio potez ruskog lidera za duboki naklon (VIDEO)

Sovjeti su se suočil sa žestokim otporom nacističkih trupa koje su uspele da se rasporede u regionu. Ipak nakon uloženog napora, nekoliko velikih gradova je oslobođeno.

Sirkašev, koji je u to vreme bio običan vojnik, bio je među vojnicima koji su oslobodili Smolenks. Dobio je medalju za hrabrost za svoje akcije tokom operacije.

Kasnije je učestvovao u letnoj ofanzivi 1944. godine u Belorusiji, tokom operacije Bagration. Dmitrij je ovu operaciju opisao kao jednu od najtežih bitaka.

- Bilo je teških borbi, tamo sam bio i ranjen. Metak me je pogodio u leđa i prošao je pored kičme. Bio sam u bolnici, a na front sam se vratio nakon tri meseca - rekao je Dmitrij za RT.

Nakon incidenta, Putin je pozvao ratnog vetarana da prošetaju zajedno Foto: Tanjug/AP

On je zatim učestvovao u oslobađanju grada Minska, a nakon toga i u oslobađanju baltičkih država. U nekom trenutku na kraju Drugog svetskog rata on je unapređen u čin drugog poručnika, a kasnije je učestvovao u sovjetskom napadu na grad Konigsbert (posle rata je preimenovan u Kaljingrad).

Ponovo je ranjen tokom bitke, ali je ostao na bojnom polju. Nakon završetka rata u Evropi, njegova jedinica je preseljena na Daleki istok, gde su morali da se bore protiv Japana mesec dana.

Međutim, borbe tamo nisu bile toliko intenzivne, priznao je Dmitrij. Posle rata je ostao u Sovjetskoj armiji i na kraju je unapređen u čin glavnog generala.

Dmitrij Sirkašev je Putinov stari poznanik, jer je sa predsednikom razgovarao i tokom ranijih proslava Dana pobede.

Putin i Dmitrij su se sretali i ranije i poznaju se veoma dobro Foto: Tanjug/AP

Ipak ove godine nije mogao lako da se probije do predsednika, jer su ga telohranitelji gurnuli u stranu. Čitav incident je zabeležen na snimku. Međutim, na sve to šta se dogodilo, Dmitrij kaže da to nije ništa strašno.

VIDEO: Ruska garda svira himnu Srbije

- Predsednik je bio tamo, a čuvala su ga dvojica telohranitelja. Hodao sam iza njega. Predsednik me poznaje, jer smo se sretali i ranije. Dao mi je znak da dođem do njega, pa sam otišao. Telohranitelji su me odgurnuli i nisu mi dozvolili da mu priđem. Međutim, predsednik to nije dopustio. Više me nisu dirali, jer su shvatili da me predsednik poznaje - rekao je ovaj ratni heroj. Putin i veteran su potom zajedno i prošetali.

- Predsednik me je pitao za moje zdravlje - rekao je Dmitrij.

Putin je dopratio Sirkaševa u Aleksandrovu baštu, gde je ruski lider položio venac na grobu Neznanom junaku u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Izraela Benjamina Netanijahua.

VIDEO: Vučić uz Putina na paradi povodom Dana pobede

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Blaza

    11. maj 2018 | 19:33

    Mene bi iskreno bilo sramota da gurnem coveka od 94 godine pa ciji god telohranitelj da sam. Svaka cast Putinu, pokazao velicinu jos jednom

  • DARKO 100%

    11. maj 2018 | 20:38

    Netreba zameriti i obezbedjenju,to je njihov posao,u suprotnom da se nesto desi oni snose odgovornost,oni su obuceni da nikome neveruju od dece pa do starine!nikome nepise na celu ko je i nicije namere ,imalo se u praksi da napadi bas od ljudi u koje se nikad nije sumnjalo,sve ostalo je politika prosto prosirena u nijansama se samo razlikuje!

  • Miroslav

    11. maj 2018 | 20:30

    Putin je Božiji,čovek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA