Revolucionaran poduhvat slovenačkih hirurga: Ženi izrastao nos na podlaktici pa ga vratili na lice (VIDEO)

"oživljeni" model nosa je iz njenog tkiva pažljivo presađen na lice tako da na njemu nema ni vidljivih ožiljaka.

  • 4

Pacijentkinji kojoj je nos u potpunosti amputiran zbog invazivnog raka kože, slovenački hirurzi su u složenoj operaciji izveli potpunu rekonstrukciju tog organa, služeći se isključivo njenim tkivom i 3D modelom, koji su najpre implantirali u njenu podlakticu, a zatim ga presadili na lice.

- Potpuna rekonstrukcija nosa, prva takve vrste u svetu, odvijala se u dve faze, a obe operacije zajedno su trajale osam sati - rekli su u utorak na konferenciji za novinare načelnik klinike za plastičnu i estetsku hirurgiju ljubljanskog Sveučilišnog centra (UKC) Uroš Ahčan i Vojko Didanovič, maksilofacijalni i oralni hirurg koji su vodili tim.

>>> Uvo izraslo u ruci: Izgubila ga je u saobraćajnoj nesreći, ali je na najneobičniji način dobila NOVO (VIDEO)

Doktor Uroš Ahčan - Printskrin: Youtube/ Diana Zajec

Lekari su najpre izveli trodimenzionalno skeniranje i štampanje modela oštećenja lica i strukture nosa pacijentkinje, a na osnovu 3D modela vezivno tkivo i kožu iz njene podlaktice modelovali su u nos na njenoj podlaktici, gde je ostao 30 dana dok se nije primio i postao prokrvljen i povezan živcima.

U zadnjoj fazi takav, "oživljeni" model nosa je iz njenog tkiva pažljivo presađen na lice tako da na njemu nema ni vidljivih ožiljaka.

- Rekonstrukcija nosa nakon potpune amputacije jedan je od najzahtevnijih rekonstrukcionih zahvata. Pri takvoj operaciji treba razmišljati višedimenzionalno, osigurati čvrstoću kosti i mekih tkiva, kožu u kojoj deluju živci, ali se i pobrinuti da rezultat bude trajan i da se osigura dobra funkcija i lep estetski utisak - kazao je dr Ahčan.

- Glavna prednost ovog inovativnog pristupa jeste to što je nos napravljen iz sopstvenog tkiva zbog čega je rehabilitacija kraća - naglasio je Ahčan.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA