≫ 

KAKO SU KLALI ALBANSKI BALISTI: Za dva sata zakolju i bace u vatru 400 starica, žena i dece (FOTO)

Nacionalni front, na albanskom Balli Kombëtar, bila je fašistička organizacija koja se tokom Drugog svetskog rata borila za očuvanje musolinijevskih granica Velike Albanije iz 1941. godine, kao i protiv komunista. Među slovenskim življem sa prostora Kosmeta, Raške, zapadne Makedonije i istočne Crne Gore danas je sa pravom ozloglašena

  • 2
Balisti, albanski fašisti, u selu Veliki kod Andrijevice 28. jula 1944. godine zaklali su ili bacili u vatru oko 400 starica, žena i dece. Foto: Znaci.net/Muzej revolucije naroda Jugoslavije

Balisti — kako se kolokvijalno nazivaju pripadnici nekadašnje organizacije Nacionalnog fronta (alb. Balli Kombëtar) koja je tokom Drugog svetskog rata delovala na području današnje Albanije, zapadne Makedonije, južne i jugozapadne Srbije i istočne Crne Gore — bili su albanski nacionalisti koji su se na strani Osovinskih sila borili za Veliku Albaniju.

Ruku na srce, balisti, koji su se isprva borili protiv Italijana, gurnuti su nakon sloma Italije u naručje Nemaca, više silom prilika nego sopstvenom voljom; njihova dva glavna cilja bila su očuvanje granica Albanije iz 1941. godine koje je nacrtao Musolini, i sprečavanje da komunisti dođu na vlast (zbog toga što su balistima upravljali veliki zemljoposednici).

Pošto Saveznici nisu mogli da im garantuju prvu tačku, a zbog SSSR-a ni drugu, balisti su napravili njima logičan izbor pa im se tako desilo nešto slično onome što se desilo četnicima u Srbiji.

Treba, ipak, reći da su albanski komunisti i balisti 1943. bili postigli dogovor o zajedničkom delovanju (jer su i njihovi "crveni" hteli Veliku Albaniju) koji je propao zbog intervencije jugoslovenskih komunista, pre svega Tempa, kojem nije padalo na pamet da dopusti čak ni teoretsko otimanje jugoslovenskog zemljišta od strane svojih ideoloških istomišljenika.

Pripadnici organizacije Balli Kombëtar, kolokvijalno balisti, na smotri u Prizrenu 1944. godine. Foto: Wikimedia Commons/albanianhistory.net

Nakon toga, balisti su ušli u dil sa Nemcima koji su iz njihovih redova napravili marionetsku vladu Albanije, ali kažu ljudi da su na prostoru Kosova, Metohije, Raške i Makedonije bili mnogo gori i agresivniji nego u samoj AlbanijiKrajem 1944. i počekom 1945. godine čak su bili digli veliki ustanak na Kosmetu u kojem je učestovalo oko 20.000 balista, a koji je Jugoslovenska armija uspešno ugušila aktiviranjem pet divizija.

Zna se da su balisti klali, da su vršili genocid i etničko čišćenje nad Srbima i MakedoncimaTako je i nastala ona užasna slika klanja koju možete videti na samom početku teksta, kod Andrijevice u istočnoj Crnoj Gori. Odigralo se to 28. jula 1944. godine kada su balisti potpomognuti nemačkom 7. SS-divizijom "Princ Eugen" i albanskom 21. SS-divizijom "Skenderbeg" u selima Veliki i Gornja Ržanica izvršili stravičan pokolj našeg življa.

Tom su prilikom za svega dva časa ubili, zaklali ili bacili u vatru oko 400 starica, žena i dece. Nekima su balisti danas heroji. Neka je na čast i njima, i onima koji su bacali starice u vatru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • deso

    31. avgust 2017 | 17:25

    ZAsto se ne napise kao su se Partizani sa njima obracunali i zatvorili svaki vid postojanja Balista na teritoriji Kosovo i Metohije. Ili mozda je lepse reci da su se Cetnici obracunali sa njima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA