≫ 

KOLONA ZBOG KOJE SE BRIŠU SUZE: Ustaše odvode hercegovačke Srbe u koncentracione logore (FOTO)

"Nema više srpske vojske! Nema više Srbije! Nema gedža, naših krvopija, nestalo je ciganske dinastije Karađorđevića, a i kod nas, uskoro, drumovi će poželjet Srbalja, al' Srbalja više biti neće". Izjavio je to maja '41. zloglasni ustaša Viktor Gutić. Fotografija pred vama pokazuje da se nije šalio

  • 30
Ustaše deportuju hercegovačke Srbe u koncentracione logore. Verovatno leto ili jesen 1941. godine. Foto: Znaci.net/Muzej revolucije naroda Jugoslavije

Od trenutka kada je 10. aprila 1941. godine, na vrhuncu kratkotrajnog Aprilskog rata koji je počeo četiri dana ranije, proglašena u Zagrebu takozvana Nezavisna Država Hrvatska, počeo je pakao za sve Srbe zapadno od Dunava i Drine.

Genocid koji je izvršen nad našim narodom od strane hrvatskih nacionalističkih ekstremista, ustaša, bio je veliki udar na srpski nacionalni korpus od koga se on još uvek nije oporavio, posebno ako se ima u vidu da je usledio svega dve decenije nakon prethodnog udara.

Srbi su ubijani hladnim i vatrenim oružjem, Srbi su živi bacani u jame, Srbi su izgladnjivani nasmrt, Srbi su deportovani, Srbima su punjeni brojni koncentracioni logori na teritoriji te zločinačne nedovršene države.

Nasilno prebacivanje pripadnika srpskog naroda u logore počelo je već dvadesetak dana nakon što je NDH nominalno uspostavljena. Svega nekoliko dana nakon što je poglavnik Ante Pavelić doneo zabranu upotrebe ćirilice i odredio da pravoslavni nose traku sa slovom "P", utemeljen je logor Danica 29. tog meseca kao i Ustaška nadzorna služba pod čijom je ingerencijom funkcionisao čitav taj sistem.

1941. godina. Ustaški zlikovac Miško Ratković iz dalmatinskog gradića Trilja, sa još jednim ustašom. Umazani su ljudskom krvlju posle obavljenog klanja. Foto: Znaci.net/Muzej revolucije naroda Jugoslavije

— Nema više srpske vojske! Nema više Srbije! Nema gedža, naših krvopija, nestalo je ciganske dinastije Karađorđevića, a i kod nas, uskoro, drumovi će poželjet Srbalja, al' Srbalja više biti neće. Izdao sam drastične naredbe za njihovo potpuno ekonomsko uništenje, a slijede nove za potpuno istrebljivanje. Ne budite slabi ni spram jednoga. Držite uvijek na umu da su to bili naši grobari i uništavajte ih gdje stignete, a blagoslov našeg poglavnika i moj vam neće uzmanjkati.

Izjavio je to maja '41. u Sanskom Mostu zloglasni Viktor Gutić, doktor prava i banjalučki advokat, i jedan od vodećih ustaša u tom delu naše bivše Jugoslavije koji je tada obavljao dužnost poglavnikovog poverenika za bivšu Vrbasku banovinu, koji je naredne godine postao veliki župan Pokuplja sa sedištem u Karlovcu i kojeg su nove vlasti obesile u Banja Luci 1947. godine.

Zarobljene ustaše, Nemci i četnici na poljani kod Maribora 1945. godine. Oni koji su preživeli masakre tokom marša od austrijske granice biće naknadno pobijeni. Foto: Znaci.net/Muzej revolucije naroda Jugoslavije

Da nije bilo Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, ali i Jugoslovenske vojske u otadžbini koja se na prostoru NDH suprotstavljala ustaškom genocidu (i nažalost, činila prema hrvatskim i muslimanskim civilima iste zločine kao i oni prema našim, zbog čega je na koncu delom i izgubila taj građanski rat), Srba zaista ni ne bi na tom zemljištu ostalo.

Fotografija na vrhu teksta govori tome u prilog. Na njoj, Srbe iz Hercegovine ustaše kamionima masovno deportuju u koncentracione logore daleko od svojih ognjišta. Većina se nikada nije vratila kućama, koje su mahom ionako bile porušene.

Fotografija je dobrano stravična. Gomila ljudi natovarena je u prikolice i čini se, obasjana suncem; u pozadini se vide zlokobno senovite planine, iznad koji su se nadvili teški olovni oblaci. Kontrast je takav da veći ne može biti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA