≫ 

Gradovi Zlatnog prstena Rusije su muzeji na otvorenom: Vekovima su netaknuti i igrali su značajnu ulogu u stvaranju pravoslavne crkve (FOTO) (VIDEO)

Neki od ovih gradova su se jedva izmenili od srednjovekovnih vremena, a danas imaju uglavnom turistički značaj

  • 0

Rusija je izuzetno velika i lepa zemlja, u kojoj turisti mogu da posete brojne znamenitosti. Kada je reč o tako velikoj zemlji, teško je odlučiti šta prvo posetiti, a Zlatni prsten je sigurno nešto što svi moraju da vide.

Zlatni prsten Rusije je prsten istorijskih gradova severoistočno od Moskve, a većina ih je pod zaštitom UNESCO.

Svi oni koji su posetili te gradove, reći će vam da je prava šteta zaobići ih u svom putovanju i ne posvetiti im deo vremena tim pravim muzejima pod vedrim nebom.

Četiri "S" i zgodna plavuša: Svaka reprezentacija ima svoju loptu u moskovskom Gostinjskom dvoru, ovo je srpska (FOTO)

Nema jedinstvenog mišljenja koji gradovi pripadaju ovom krugu. Najčešće se pominju: Sergijev Posad, Rostov Veliki, Jaroslavlj, Kostroma, Ivanovo, Suzdalj, Vladimir, Pereslavlj-Zaleskij, Aleksandrov i Uglič. Ređe se pominju: Bogoljubovo, Gorohovec, Jurjev-Poljski, Kaljazin, Kidekša, Murom, Paleh, Pljos, Ribinsk, Tutajev, Gus-Hrustalni i Zavolžsk.

To su najstariji gradovi u Rusiji, značajni po svojim crkvama, svom istorijskom značaju i svojoj arhitekturi. Ti gradovi su vrlo često muzeji na otvorenom. Posebno su značajni zbog svoje arhitekture, koja obuhvata zdanja od 12. do 18. veka: manastire, saborne crkve, kremlje, crkve.

Gradovi Zlatnog prstena kriju velika dela majstora zlatnog doba arhitekture 12. i 13. veka, vredne spomenike iz vremena velikog preporoda u ruskoj kulturi i umetnosti, kao i raznolike zanimljive građevine iz 16., 17. i 18. veka.

Neki od ovih gradova su se jedva izmenili od srednjovekovnih vremena, a danas  imaju uglavnom turistički značaj.

Malo koji ljubitelj putovanja nije čuo za naziv Zlatni prsten. No malo ko zna kada i zašto je nastao. Prvi se put naziv Zlatni prsten pojavio 60-ih godina kada je novinar Jurij Bičkov prepoznao vrednost i lepotu nasleđa koje ti gradovi čuvaju.

Napisao je niz priloga o osam istorijsko i kulturno važnih gradova severoistočno od Moskve i tako pospešio popularizovanje tih gradova kao turističkih odredišta.

Ako bolje pogledate kartu, moćićete da vidite da oni na neki način oblikuju krug, pa je verovatno odatle potekla ideja o prstenu.

Zlatni prsten predstavlja vrednost koju ti gradovi imaju za ruski narod i rusku istoriju, a moguće je da su brojne pozlaćene kupole doprinele tom atributu. Oni su zaista prave starine i čuvari davnih vremena.

Ovi starinski gradovi, koji su igrali značajnu ulogu u stvaranju Ruske pravoslavne crkve, čuvaju sećanje na najvažnije događaje u ruskoj istoriji.

GRADOVI ZLATNOG PRSTENA

Sergijev Posad je grad u Rusiji u Moskovske oblasti. Pripada Zlatnom krugu ruskih gradova. Nalazi se u Sergijevsko-Posadskom okrugu, 71 kilometar severoistočno od Moskve. Prema popisu stanovništva iz 2010. u gradu je živelo 110.878 stanovnika.

Grad je nastao uz najveći ruski manastir, sv. Sergijevsku Lavru. Manastir i grad su se ujedinili 1742. godine. Posle Oktobarske revolucije grad je nazvan Sergejev, a nešto kasnije Zagorsk, kako njegovo ime ne bi asociralo na svetog Sergija Radonješkog, osnivača manastira, što je boljševicima bilo zazorno.

Sergijev Posad ima brojne znamenitosti Foto: Wikipedia

Pored Sergijeve Lavre, vredi videti Uspensku i Voznesensku crkvu, koje su nastale u 18. veku. Za grad je od velikog značaja i to što se u njemu nalazi Moskovska duhovna akademija.

Pereslavlj-Zaleskij je rodno mesto Aleksandra Nevskog, proslavljenog ruskog heroja, princa i sveca. Takođe je povezan sa Petrom Velikim. Pored toga, krase ga brojne crkve i manastiri.

Ovaj grad se nalazi u evropskom delu Rusije u Jaroslavskoj oblasti. Udaljen je 140 kilometara severno od Moskve. Kod Pereslavlja se reka Trubež uliva u Pleščejevo jezero. Prema popisu stanovništva iz 2010. u gradu je živelo 41.925 stanovnika.

Pereslavlj-Zaleskij je rodno mesto Aleksandra Nevskog Foto: Wikipedia

Rostov je jedan od najstarijih gradova u Rusiji i važno turističko središte u tzv. Zlatnom krugu. Nalazi se na obalama jezera Nera u Jaroslavskoj oblasti. Prema popisu stanovništva iz 2010. u gradu je živelo 31.792 stanovnika.

Iako je službeno ime grada Rostov, kako bi ga razlikovali od Rostova na Donu, u Rusiji je poznat kao Rostov Veliki. "Rostov Jaroslavski" je službeno ime za njegovu železničku stanicu, jer se nalazi u istoimenoj oblasti, no sam grad se retko kada tako naziva.

Središnji trg u Rostovu zauzima velika katedrala Marijina Uznesenja. Ne zna se kada je podignuta sadašnja zgrada, ali se pretpostavlja da je podignuta polovinom 16. veka. Donji delovi katedralnih zidova potiču iz 12. veka.

Zvonik je većim delom izgrađen u 17. veku. Njegova zvona su među najvećima, a svako od njih ima svoje ime. Najveće zvono po imenu Sisoj izliveno 1688. godine teži 32 tone.

Rostov je jedan od najstarijih gradova u Rusiji Foto: Wikipedia

Jaroslavlj grad je u Rusiji i administrativni centar Jaroslavske oblasti. Nalazi se na 250 kilometara severoistočno od Moskve, na ušću reke Kotorosl u Volgu. Prema popisu stanovništva iz 2010. u gradu je živelo 591.486 stanovnika.

Grad pripada Zlatnom krugu, grupi najstarijih ruskih gradova u Evropi. Danas je to jedno od omiljenih turističkih odredišta u Rusiji. Jaroslavlj se prvi put pominje u izvorima iz 1010. godine kao uporište kneževine Veliki Rostov na Volgi.

Jaroslavlj je kulturno jedan od najbogatijih ruskih gradova, naročito se ističe po broju crkva. Razlog je u tome da je u gradu živelo puno bogatih trgovaca, koji su izdatno potpomogli gradnju crkva.

Najstarije crkve u gradu potiču iz 17. veka i pripadaju takozvanom Jaroslavskom tipu. Izgrađene su od crvene cigle. Crkva proroka Ilije sadrži veoma lepe freske. Preobraženski manastir je jedan od najstarijih i najuglednijih u ovom delu Rusije.

Jaroslavlj je mesto koje prosto morate da posetite Foto: Wikipedia

Kostroma grad je u Rusiji i administrativni centar Kostromske oblasti. Nalazi se oko 372 km severoistočno od Moskve, na ušću istoimene reke u reku Volga. Prema popisu stanovništva iz 2010. u gradu je živelo 268.617 stanovnika.

Kostroma je jedan od najstarijih i arhitektonski najbogatijih gradova Rusije. Ubraja se u Zlatni prsten gradova.

Kostroma je arhitektonski najbogatiji grad Foto: Wikipedia

Ivanovo grad je u Rusiji i administrativni centar Ivanovske oblasti. Nalazi se 250 kilometara severoistočne od Moskve, i spada u grupu gradova Zlatnog kruga. Prema popisu stanovništva iz 2010. u gradu je živelo 409.277 stanovnika.

Ovaj grad se prvi put pominje 1561. godine, a u 17. veku postao je značajni trgovački centar. Godine 1710. car Petar Veliki je naredio uvođenje tekstilne industrije. Tako je 19. veku zbog razvijene tekstilne proizvodnje Ivanovo bilo poznato kao ruski Mančester.

Grad Ivanovo je bio značajni trgovački centar Foto: Wikipedia

Suzdalj je ruski grad u Vladimirskoj oblasti. Nalazi se na oko 220 km severoistočno od Moskve i 26 km severno od grada Vladimir na reci Kamenka. Ovaj grad sa 11.200 stanovnika spada u najstarije gradove Rusije i pripada takozvanom Zlatnom prstenu gradova.

Arheološki nalazi govore da je na ovom mestu utvrđenje postojalo još u 9. veku, a prvi zapis o njemu potiče iz 1024. Početkom 12. veka ovde je podignut kremlj (tvrđava). U narednim vekovima ona je više puta uništavana i obnavljana.

Suzdalj ima utvrđenje koje datira još iz devetog veka Foto: Wikipedia

Gradska katedrala Rođenja Bogorodice je podignuta 1222–1235. i do danas je očuvana u svojoj prvobitnoj formi. Ovde su od 13. do 17. veka podignute mnoge crkve i manastiri (Aleksandrovski, Pokrovski).

Vladimir grad je u Rusiji i administrativni centar Vladimirske oblasti. Nalazi se oko 180 km istočno od Moskve. Prema popisu stanovništva iz 2010. u gradu je živelo 345.598 stanovnika.

Grad Vladimir Foto: Wikipedia

Aleksandrov grad je u Rusiji u Vladimirskoj oblasti. Nalazi se na jugoistočnom delu Smolensko-moskovske uzvisine, 100 km severoistočno od Moskve i 125 km severozapadno od grada Vladimira. Kroz grad protiče reka Seraja, pritoka Kljazme.

Prema popisu stanovništva iz 2010. u gradu je živelo 61.544 stanovnika. Aleksandrov je osnovan sredinom 14. veka, a gradski status je stekao 1778. godine. Grad se ubraja u Zlatni krug istorijskih gradova Rusije.

Ugljič ili Uglič grad je u evropskom delu Rusije u Jaroslavskoj oblasti. Nalazi se na 200 kilometara severno od Moskve, na reci Volgi. Po podacima iz 2007. godine Uglič ima 35.900 stanovnika. Grad pripada tzv. Zlatnom krugu, grupi istorijskih ruskih gradova severoistočno od Moskve.

VIDEO: Šta zapravo znamo o Kalinjingradu? Vekovima glavni grad Prusije a sada tvrđava Rusije

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA