• 0

"Hero to zero": Najmlađa milijarderka zbog prevare propala preko noći, ipak, sud joj je naklonjen

Bila je svojevremeno najmlađa i najbogatija američka milijarderka koja je sama zaradila novac. Međutim, testovi za koje se tvrdilo da će doneti revoluciju u medicini bili su prevara

  • 0
Elizabet Holms, Elizabeth Holmes Foto: Wikipedia/ Max Morse for TechCrunch

Američki sud odbacio je deo optužbi protiv Elizabet Holms, koja je osnovala startap Teranosa, koji je neslavno propao nakon što je ustanovljeno da njegovi revolucionarni brzi krvni testovi uopšte nisu pouzdani.

Sud sada smatra kako pacijenti nisu bili finansijski oštećeni jer su sporne testove koje su nabavljale medicinske ustanove plaćale osiguravajuće kuće. Osim toga, ne postoje dokazi da su Holms i bivši predsednik kompanije Rameš "Sunny" Balvani usmeravali lekare da pogrešno tumače rezultate testova pacijentima.

Ipak, sud smatra da optužba za prevaru i dalje stoji. Prema navodima iz optužnice, Holms i Balvani podsticali su lekare i pacijente na korišćenje tih krvnih testova iako su znali da kompanija nije u mogućnosti da proizvede precizne i pouzdane testove. Dvojac je optužen 2018. po 11 tačaka za prevaru.

Holms i Balvani tvrde da nisu krivi.

Podsetimo, Elizabet Holms napustila je 2004. studije na Stenfordu i osnovala Teranos sa samo 19 godina. Na vrhuncu je kompanija dostigla vrednost od 9 milijardi dolara, a nju je magazin Forbs proglasio najmlađom i najbogatijom američkom milijarderkom koja je sama zaradila novac.

Preciznost i pouzdanost testova te kompanije prvi je počeo da preispituje 2015. Volstrit žurnal serijom tekstova.

Ne samo da je "naduvala" mogućnosti svog medicinskog otkrića, Holmsova je lagala i o tome kako njene proizvode koristi američka vojska u Avganistanu.

Zaradu od preko 700 miliona dolara Holms je zaradila prevarom, ali otkako je otkrivena, njeno carstvo se raspalo, zatvorila je laboratorije i podelila stotine otkaza.

(Telegraf biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>