Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj robot gasi vatru u srcu požara: Zameniće vatrogasce u opasnim intervencijama

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Roboti su budućnost vatrogasne službe

  • 0
Robot za gašenje požara, Hrvatska Foto: Facebook / Državna intervencijska postrojba civilne zaštite - Osijek

Robot na daljinsko upravljanje koji ide tamo gde čovek ne može, gasi vatru u samom srcu požara, u budućnosti će i zameniti vatrogasce, dok su već sada korišćeni u gašenju požara u Notr Damu, ali i osječkoj Dravi, navodi Radio Mrežnica

Upravo su jedan takav robot predstavili i karlovački vatrogasci. Reč je o robotu MVF5 koji je proizveden u hrvatskoj firmi, kao vrhunac najnovije tehnologije.

Cilj je robota koristiti tamo gde nije sigurno ili dostupno poslati čoveka, pa su ovi roboti već učestvovali u gašenju nekih od najzahtevnijih požara, na primer crkve Notr Dam, ali i osječke Drave. Hrvatska Civilna zaštita ima tri takva robota, u Zagrebu, Osijeku i Rijeci.

Ono što je zanimljivo, roboti zaista jesu budućnost vatrogasne službe, ali sabirući brojne faktore, naravno i cenu koja nikako nije zanemarljiv faktor, predviđa se da se to ipak neće dogoditi negde u sledećih 30 godina.

(Telegraf.rs)

Video: Zastrašujući snimak požara na Zrću: Ogromna vatrena aždaja preti da proguta celo naselje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA