• 0
 ≫ 

Šta podrazumeva Bajdenov budžet od 6 biliona dolara?

 ≫ 

Predsednik SAD predstavio je nedavno predlog budžeta za narednu godinu, sa 6.000 milijardi dolara rashoda, koji predviđa brojne nove programe zaštite za siromašne i srednju klasu

  • 0
Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

Realizacija novog plana Bajdenove administracije, međutim, zavisiće od oporezivanja korporacija i bogatih. Budžet, između ostalog, predviđa i povećanje potrošnje za razvoj infrastrukture, unapređenje obrazovanja i borbu protiv klimatskih promena.

Bajdenovom predlogu budžeta snažno se protive republikanci, koji žele da zaustave politiku potrošnje američke administracije i da je spreče da poveća porez bogatijim građanima i velikim korporacijama.

Plan za narednu fiskalnu godinu predviđa 6.000 milijardi dolara rashoda i 4.170 milijardi dolara prihoda. Izdaci su povećani 36,6 odsto u odnosu na 2019. godinu, navodi Glas Amerike.

Deficit budžeta će biti 1.840 milijardi dolara, i manji je u odnosu na prethodne dve godine, usled pandemije virusa korona, a veći u odnosu na 984 milijarde dolara iz 2019. godine.

Budžet predviđa i da 106,2 miliona dolara Stejt department dobije za zapadnobalkansku šestorku, radi podrške reformama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i suprotstavljanju ruskom uticaju i dezinformacijama.

Video: Vučić: Prosečna plata u martu 555 evra, to smo čekali

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>