• 0

Ruski div oštro odgovara na optužbe: "Ne zanimaju nas cene gasa, ni visoke ni niske"

Generalna direktorka Gasprom Eksporta kaže da je ove godine naglo redukovan priliv LNG-a na evropsko tržište

  • 0
plin, kuhinja Foto: Freepik

Ruska kompanija Gasprom navodi da je u 2021. naprasno smanjen priliv tečnog prirodnog gasa na evropsko tržište, ali takođe konstatuje da ga "ne zanimaju niti previsoke niti niske cene".

- Gasprom nije odgovoran za visoke cene gasa na Starom kontinentu - izjavila je zamenica predsednika uprave i generalna direktorka Gasprom Eksporta, Elena Burmistrova, na konferenciji o gasnom tržištu "Flame", koja se održava od 2. do 4. novembra u Amsterdamu.

Prema njenim rečima, ruski div je izložen "nagađanjima i lažnim izveštajima" o svojim potezima na gasnom tržištu i umešanosti u rast cena. Burmistrova navodi i da takve tvrdnje ne iznose poslovni partneri i klijenti, već "oni koji u najboljem slučaju imaju vrlo malo veze s industrijom gasa".

Generalna direktorka Gasprom Eksporta kaže da je ove godine naglo redukovan priliv LNG-a na evropsko tržište, te da je smanjena i sopstvena proizvodnja gasa. U tom smislu, kaže, čudno je govoriti da su postupci Gasproma doveli do poskupljenja gasa u Evropi.

- Želimo uravnoteženo i predvidljivo tržište na kojem mi i naši kupci možemo uspešno da razvijamo poslovanje - rekla je i dodala da "dugoročni ugovori pružaju predvidljivost i štite od promenljivih cena".

Podsećamo, gas je ove sezone drastično poskupeo, usled velikih nestašica.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>