• 0

Dorsijeva druga kompanija menja ime, nekoliko dana nakon što je napustio Tviter: Ima dobar razlog

Kompanija drži oko 220 miliona dolara bitkoina u svojoj korporativnoj riznici

  • 0
Jack Dorsey

Foto: Tanjug/AP

Kompanija za finansijske usluge Square, koju je osnovao suosnivač Tvitera, Džek Dorsi, 2009. godine - sada menja ime.

To se događa svega nekoliko dana nakon što je Amerikanac napustio funkciju izvršnog direktora u Tviteru. Novi naziv kompanije je Block, a promena će stupiti na snagu kasnije ovog meseca, saopšteno je 1. decembra.

Ipak, simbol ostaje SQ. Podsećamo, Dorsi je nedavno podneo ostavku na mesto izvršnog direktora Tvitera, a do toga momenta bio je CEO obe kompanije.

Iz Square-a kažu da novo ime "bolje obuhvata različite poslove" od starog, koje je uglavnom povezivano samo sa uslugama za plaćanje. S druge strane, novo ime je u skladu sa interesovanjem Dorsija za kriptovalute i blokčejn tehnologiju, te otuda naziv Block.

Dorsi je, inače, jedan od najistaknutijih pobornika bitkoina, i u izvesnoj meri je koristio Square kao "sredstvo za to".

- Mislim da ne postoji ništa važnije u mom životu na čemu bih mogao da radim - rekao je 45-godišnji multimilijarder na konferenciji o bitkoinima, ranije ove godine.

Kompanija drži oko 220 miliona dolara bitkoina u svojoj korporativnoj riznici. Njen CashApp omogućava korisnicima da kupuju i prodaju bitkoin. U avgustu je Square pokrenuo i novu jedinicu koja ima za cilj izgradnju razmene zasnovane na blokčejnu - za trgovanje kripto imovinom.

Prvi proizvod druge Dorsijeve kompanije je mobilni čitač kreditnih kartica za trgovce. Tviter je i vama zasigurno poznatiji, ali je zanimljivo da Square kao kompanija ima veću vrednost, sa tržišnom kapitalizacijom od oko 92 milijarde dolara. Tviter ima 35 milijardi dolara vrednosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Square (@square)

 

Zarada Square-a za 12 meseci, do septembra, iznosila je 537 miliona dolara uz prodaju od 16,7 milijardi dolara, prema podacima FactSet-a. Tviter je, s druge strane, izgubio 181 milion dolara na prodaji od 5 milijardi dolara, u tom istom periodu.

WSJ piše i da je Square druga kompanija visokog profila iz Silicijumske doline koja je promenila ime. Podsećamo, Fejsbuka je krajem oktobra postao Meta, budući da kompanija ima cilj da se u narednom periodu više posveti metaverzumu. Ipak, treba reći da je društvena mreža zadržava naziv Fejsbuk.

Dorsija će na mestu izvršnog direktora Tvitera zameniti Parag Agraval.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>