• 2

Balkanac šokiran: Peć kupio za 40 odsto nižu cenu nego ovde gde se proizvodi

Peć je oglašena po ceni od 13.299 kuna ili oko 1.769 evra

  • 2
grejanje Foto: Freepik

Ako se ubrajate među one koji odluku o kupovini nekog proizvoda baziraju na najboljoj ponuđenoj ceni, onda vas neće mnogo iznenaditi pristup jednog kupca, koji je birao peć na drva.

Ipak, mogla bi da vas iznenadi činjenica da je željenu peć, inače hrvatskog proizvođača, po najnižoj ceni pronašao u - Austriji, a ne u Hrvatskoj kako bi se pretpostavilo.

- I ne samo da je tamo bila jeftinija, nego me je čak i s troškovima isporuke koštala manje nego da sam je kupio direktno od našeg proizvođača. I da je razlika u ceni bila pet ili deset posto, ne bih se gnjavio, platio bih našem čoveku, jer znam da su opterećeni porezima i želim da podržim domaću proizvodnju. Zato sam i izabrao peć našeg proizvođača. Ali, radi se o 40% nižoj ceni - priča sagovornik Slobodne Dalmacije, ističući kako ovo nije prvi put da povoljniju kupovinu domaćih proizvoda obavlja preko stranih sajtova.

Kako saznaje hrvatski portal, u pitanju je peć Xena, proizvođača "Thermia kamini" iz Zagreba, jednog od vodećih proizvođača kamina u Evropi, sa 30-godišnjim iskustvom - kako navode na internetu.

Peć je oglašena po ceni od 13.299 kuna ili oko 1.769 evra.

Iako u austrijskom veb šopu preko kojeg je kupljena - peć više nije dostupna, po podjednako povoljnoj ceni, u iznosu od 1.099 evra, i dalje je u ponudi na nemačkom sajtu "Hagebaumarkt".

Očekujući da će se objašnjenje razlike u ceni kretati u pravcu poreskih obaveza ili, pak, otežanog transporta zbog pandemije, što se ovih dana sve češće pominje, proizvođaču "Thermia kamini" hrvatski portal se obratio u potrazi za odgovorom na pitanje "zašto domaći kupac plaća gotovo duplu cenu".

Navodeći kako je sporna peć na veb šopu "Hagebaumarka" ponuđena bez mogućnosti kupovine, jer "proizvoda nema na zalihama", u firmi "Thermia kamini" ističu kako "nemaju razloga da upoređuju cene i artikle koji nisu predmet mogućnosti kupovine i trgovine u ovom trenutku".

"Zašto trgovac ima tu peć po toj ceni, može biti bezbroj razloga: ispitivanje tržišta, privlačenje kupaca, neažuriranje sistema, rasprodaja zaliha zbog manjka skladišnog prostora, zbog uvođenja novog modela... Bezbroj je razloga i kombinacija u odnosu i načinu trgovanja, te kupac ima apsolutno pravo slobodnog donošenja odluke želi li određeni proizvod kupiti po određenoj ceni ili ne...", navodi Toni Turkalj u ime firme "Thermia kamini".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    23. decembar 2021 | 12:38

    Svojevremeno je automobil Jugo 45 bio mnogo jeftiniji ( i opremom bogatiji) u SAD nego u Kragujevcu. Uz sav transport i brodom preko okeana. Nizu americku cenu ,,placali smo" visom jugoslovenskom. Verovatno je prava cena bila negde na sredini.

  • Pero

    23. decembar 2021 | 19:24

    To se zove damping 😜

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>