Vreme čitanja: oko 2 min.

Meduze napale poznatu plažu na Jadranu: Ove preparate nikako ne smete da koristite ako vas opeku

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova vrsta meduza je dosta rasprostranjena u umereno toplim morima poput Jadranskog

  • 0
meduze meduza Foto: Shutterstock

Ove godine malo je poranila, ali joj se dubrovački akvatorij očigledno omilio. Serija fotografija grupa meduza iz Uvale Lapad, objavljena na Fejsbuk stranici "Jedno drugo vrijeme, Vrijeme dobrih Duhova od Grada, Dubrovčana dobra duha", poziva na oprez jer je sezona kupanja pred vratima, a one su osim u Lapadu viđene i u Portu, te oko Šipana, javlaj Dubrovački vjesnik.

Naučni saradnik Instituta za more i priobalje Univerziteta u Dubrovniku dr Rade Garić brzo je detektovao vrstu koja nije novost u ovom priobalju.

"Lapadska meduza je Morska mesečina, poznata i kao Pelagia noctiluca, a pojavljuje se u desetogodišnjim ciklusima u većem broju. Najviše joj odgovaraju temperature od 16°C do 19°C, tako da bi trebalo da se raziđe do kraja juna", predviđa sagovornik koji nudi i recept u slučaju neželjenog "bliskog susreta" sa meduyama koje s pučine vetar nanosi na obalu:

"Sirće se preporučuje za tretiranje opekotina od meduza, ali ova vrsta je izuzetak. Kod tretiranja opekotina od Morske mesečine sirće može biti neefikasno ili čak može i da pogorša stanje, pa se savetuju tople obloge", kaže dr. Garić.

Prošlog leta ovoj vrsti meduza bile su izložene uvale okrenute prema zapadu, dok ih je popodnevni maestral doneo na plažu Dubrovnik Presidenta i Danče. U jutarnjim satima Morskoj mesečini su leti češće na udaru stari Porat, Belju i Šunj. Svakako je poželjno izbegavati bliski susret s njima, jer zna dobro da opeče. Najosetljiviji su stomak i podlaktice, dok je na rukama manje problema jer je koža tvrđa pa ju je teže probiti. Ali, treba biti oprezan i ne dodirivati lice rukom.

Morska mesečina dosta je rasprostranjena u umereno toplim morima poput Jadranskog, a karakteristika bioluminiscencije omogućuje joj da lagano svetli u mraku.

Dermatovenerolozi pak podsećaju da kod kontakta s meduzom dolazi do uobičajene reakcije kože, odnosno do kontaktnog dermatitisa koji odlikuju simptomi kao što je pojačano crvenilo kože, otok, a katkad i plikovi na opečenom mestu. Javljaju se i simptomi poput pečenja, svraba i bola. Intenzitet propratnih pojava zavisi o vrsti meduze, kao i o dužini kontakta opečenog s njom.

Na sreću, kod većine kupača, ribara i izletnika simptomi dodira meduze su blagi. Upućeni napominju da, čim postanete svestan kontakta s meduzom, trebalo bi da izađete iz mora i isperete opečeno područje, te da nastojite da što pre ukloniti zaostale pipke s kože rukavicom, pincetom ili ih ostružete plastificiranom karticom. Zahvaćenu površinu na koži nikako ne smete trljati, češati niti pritiskati kako se ne bi aktivirale eventualno zaostali pipci na površini kože.

(Telegraf.rs)

Video: Besmrtne su, nemaju ni srce ni mozak ali imaju najsmrtonosniji otrov na svetu: Pogodite ko su?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA