• 20

Vreme čitanja: oko 6 min.

Vučević: Glavni prioritet vlade biće podizanje i očuvanje životnog standarda građana

V. K.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Srbija je uprkos izazovima uspela da očuva makroekonomsku stabilnost i ojača svoju ekonomiju

  • 20
Miloš Vučević Foto: Milos Tesic/ATAImages

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da će jedan od glavnih prioriteta nove vlade biti podizanje i očuvanje životnog standarda građana kroz ekonomsko jačanje i napredovanje, kao i smanjenje stope nezaposlenosti i povećanje plata i penzija.

- Jaka ekonomija je preduslov za podizanje životnog standarda građana, a Srbija je uprkos izazovima uspela da očuva makroekonomsku stabilnost i ojača svoju ekonomiju. Adekvatnom ekonomskom politikom u složenim međunarodnim okolnostima ostvarivali smo kumulativni realni rast ekonomije u periodu od 2018. do 2023. godine od 22,4 odsto, što je među najboljim rezultatima u Evropi - rekao je Vučević.

Vučević je rekao da je 2012. BDP bio 33,7 milijardi evra, a na kraju 2023. godine BDP Srbije dostigao čak 69,5 milijardi evra.

- Do 2027. godine očekujemo da BDP naraste do 94,2 milijardi evra, a ako budemo dobro radili, možda i do 100 milijardi evra. To je više nego tri puta svega što smo stvarali za samo 15 godina. Javni dug nam je na nivou 47,7 odsto BDP-a na kraju marta, dok je javni dug Evrozone u četvrtom kvartalu 2023. godine iznosio 88,6 odsto BDP-a. Najzaduženije zemlje Evropske unije u četvrtom kvartalu 2023. godine su bile Grčka, Italija, Francuska, Šapnija - rekao je Vučević.

Stopa zaposlenosti u 2023. godini, rekao je Vučević iznosila je 50,5 odsto, a nezaposlenost je bila 9,1 odsto, što je za 0,3 odsto manje u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine.

Očekujemo da nezaposlenost 2027. godine bude osam odsto. Pred nama je važan zadatak da nezaposlenost držimo na nivou između 7 i 9 odsto. Prosečan broj registrovanih zaposlenih u 2023. godine je iznosio 2.306.955 lica. Danas imamo 450.000 više formalno zaposlenih nego u periodu pre 2012. godine. Prosečan broj formalno zaposlenih u februaru 2024. godine je iznosio 2.311.258 lica

Vučević je rekao da je prosečna plata u januaru 2024. godine iznosila 95.836 dinara, odnosno 818 evra, a u odnosu na januar 2023. godine prosečan neto zarada u januaru 2024. godine je nominalno veća za 15,8 odsto, a realno za 8,8 odsto".

- Prosečna neto zarada u 2023. godini iznosi 86.000 dinara, odnosno 734 evra. U odnosu na 2022. godinu, prosečna neto zarada prošle godine nominalno je veća za 14,8 odsto . Od 1. januara povećena je minimalna zarada za 17,8 odsto, i to znači da minimalna zarada sada iznosi 47.154 dinara, odnosno prosečno 400 evra mesečno. Minimalna zarada je 2010. godine iznosila 15.805 dinara, a ove godine prvi put prešla 400 evra, dok se očekuje da do 2027 godine bude 650 evra - rekao je mandatar.

Vučević je rekao da je Srbija na prvom mestu po stranim direktnim investicijama na Zapadnom Balkanu u poslednje tri godine, i ima 51, 5 odsto ukupnih investicija Zapadnog Balkana, odnosno 47,1 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda.

Srbija je na prvom mestu po stranim direktnim investicijama na Zapadnom Balkanu u poslednje tri godine, i ima 51, 5 odsto ukupnih investicija Zapadnog Balkana, odnosno 47,1 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda

- U poslednje četiri godine u Srbiju je usmereno 15,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, od čega je više od polovine investirano u proizvodne sektore. Za naše građane to znači otvaranje novih radnih mesta, sigurnu isplatu zarade i penzija, stabilno i nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema, školstva, bezbednosti i svih ostalih funkcija države. Ukupno, spoljna trgovinska robna razmera Srbije u 2023. godini iznosila 65,5 milijardi evra, a izvezeno je robe u vrednosti od 28,6 milijardi evra - rekao je on.

Vučević je rekao da su bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije, koje su osnova za očuvanje ekonomske stabilnosti zemlje i garant ekonomske nezavisnosti, na kraju februara 2024. godine iznosile više od 25 milijardi evra, što je njihov najveći iznos kraja meseca od 2000. godine.

- Rezerve zlata su na rekordnom nivou. Iznos je oko 40,9 tona u vrednosti od 2,9 milijardi evra, što je skoro tri puta više nego 2012. godine, kada su rezerve zlata bile 14,8 tona. Inflacija je na silaznoj putanji skoro godinu dana, od aprila prošle godine - rekao je on.

Vučević je rekao da je Srbija uprkos svim izazovima i problemima sa kojima se ceo svet suočava ostala jaka i stabilna i da to potvrđuju međunarodne rejting agencije koje su nastavile da potvrđuju naš kreditni rating, koji se sad nalazi na korak do investicionog.

- Nadam se da ćemo u narednom periodu uspeti da pređemo na taj viši nivo, što će biti ogroman uspeh za našu zemlju - rekao je on.

Potvrde ispravnosti naše ekonomske politike je aranžman koji imamo sa MMF-om, koji je zbog odličnih rezultata omogućio da se stand-by aranžman tretira kao aranžman ispred opreznosti.

Radićemo na iskorenjivanju siromaštva tako da stopa siromaštva bude smanjena na 16%. Posebno ćemo voditi računa o penzionerima koji su podneli veliki teret, zahvaljujući kojima je naša ekonomija mnogo jača danas

Vučević je dodao da je nosilac modernizacije u Srbiji je sektor informaciono-komunikacionih tehnologija, tzv. IKT sektor.

- Izvoz usluga IKT sektora iz godine u godinu beleži najveću stopu rasta i najbrže rastuća privredna grana. Izvoz IKT usluga u 2023. godini bio je 3, 44 milijarde evra, a u 2012. godini svega 375 miliona evra, što znači da je u 2012. godini uvećan za više od devet puta. Izvoz IKT usluga u 2023. godini je veći u odnosu na 2022. godinu za 27 odsto - rekao je Vučević.

On je naglasio da su ostvareni i značajni rezultati su ostvareni u oblasti izgradnje telekomunikacione i inovacione infrastrukture.

Projekat povezane škole je završen 1. januara 2023. godine, zahvaljujući kom je preko akademske mreže uveden brz, pouzdan i bezbedan internet u svih 1.800 osnovnih i srednjih škola u Srbiji i njihovim izvoznim odeljenjima. Time je 750.000 đaka i njihovih 100.000 nastavnika dobilo pristup internetu

Vučević je rekao da je Državni data centar u Kragujevcu u 2023. godinu dobio sertifikat prema standardima za ispunjenje najvišeg nivoa pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti čuvanja opreme i podataka koji za sada poseduje samo osam data centara u zemljama Zapadne Evrope.

- U decembru 2023. godine Vlada Republike Srbije potpisala memorandum sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja, CERN, čime smo postali deo velike globalne računarske mreže i time smo postali tek sedma zemlja u Evropi i deseta u cijelom svetu u kojoj CERN čuva svoje podatke - rekao je on.

Kako je dodao Vučević, u oblasti biotehnologije, naša zemlja objedinila svoje najbolje kapacitete i u BIO4 kampusu okupila više od hiljadu doktora nauka, 27 fakulteta i 9 naučnih instituta koji će zajedno sa studentima i privrednicima činiti jedinstveno mesto koncentracije talenta, znanja i infrastrukture.

- S druge strane, Srbija se izdaje i kao lider u veštačkoj inteligenciji u ovom delu Evrope, sa važnom ulogom na globalnoj sceni - rekao je on.

On ističe da je nova vlada odlučila da nastavi sa dodatnim ulaganjima u veštačku inteligenciju, a dalje u napređenju ove oblasti će biti definisano i novom strategijom za 2030. godinu.

- Srbija će tako između ostalog postati dom najvećeg superkomjputera za veštačku inteligenciju u jugoistočnoj Evropi, ali i lider u primjeni veštačke inteligencije u javnom sektoru. Nastavićemo i sa podrškom razvoju autonomnih vozila Srbije, jer je naša zemlja jedna od prvih u Evropi koja je dodelila licence za testiranje ovih vozila. Nova vlada će nastaviti putem koji će omogućiti da naša zemlja bude među liderima u razvoju i primeni modernih tehnologija- zaključio je.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>