• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Udovički: Saradnja sa Kinom ne može da šteti evropskom putu Srbije

D. J.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kina kupila oko 600 kompanija u Evropi za to je dala oko 255 milijardi evra

  • 0

Nekadašnji ambasador Srbije u Kini Miomir Udovički ocenio je da saradnja te dve zemlje ne može nikako da šteti evropskom putu Srbije, pošto članice Evropske unije imaju mnogo veću trgovisku razmenu sa tom zemljom nego Srbija, kao i da naša zemlja iz te saradnje treba da izvuče najviše što može za sebe.

Udovički navodi da je Kina kupila oko 600 kompanija u Evropi i da je za to dala oko 255 milijardi evra.

- Između ostalog tu su Volvo, tu je Irski Avolon, za iznajmljivanje aviona, četiri aerodroma, šest morskih luka, 13 fudbalskih profesionalnih timova, a samo u Engleskoj je finansirala 70 milijardi. Pa ako može u Engleskoj, koja je tada bila članica EU, zašto kod nas ne može 5,5 milijardi koliko je do sada došlo - rekao je Udovički Tanjugu.

On je istakao da Srbija pripada Evropi i Evropskoj Uniji, da su tu u pitanju standardi života, ponašanja i da mi treba ka tome da težimo, ali da ne vidi razlog zašto ne bismo mogli da sarađujemo tako dobro sa Kinom.

On navodi da, kada je Kina krenula sa idejom o saradnji 16 zemalja centralne i istočne Evrope plus Kina, onda su mnogi sa Zapada govorili, da Kina cepa Evropu i tako dalje.

- Nemačka baš nije bila srećna s tim, a tada je samo Nemačka imala daleko veću saradnju i razmenu nego svih tih 16 zemalja. Prema tome, treba biti jednostavno pametan, gledati svoj interes, ići ka onome gde mi pripadamo i šta smo, a Kini to ne smeta. Naprotiv, njoj samoj bi odgovaralo da jedna prijateljska zemlja sa Kinom bude članica Evropske unije - smatra Udovički.

On je u Kini boravio ukupno 12 godina, a prvi put je tamo otišao 80-tih godina prošlog veka na postdiplomske studije.

Koliko se Kina promenila za sve to vreme ilustruje podatkom da je tada 1980. kineski BDP bio 191 milijarda, a danas je 18.000 milijardi.

- A u životu to izgleda ovako: tada su vredne stvari o kojima su Kinezi sanjali bile da imaš bicikl, sat, šivaću mašinu i radio. A danas je Kina druga supersila u svetu, generalno, ali u nekim parametrima i prva. Recimo ona je već pre šest godina prestigla Ameriku u kupovnoj moći, najveća je izvoznica, ima najveće devizne rezerve. Toliko o vidljivim promenama - objašnjava Udovički.

Na pitanje zašto se Kina tako brzo širi na druga tržišta, kada je i njeno dovoljno veliko, od 1,4 milijarde ljudi, Udovički objašnjava da je to takva ekonomija može da se održava i da svako zaostanje može dovesti do pada.

- Kina tu gleda sebe. Kineski san je da vrati nacionalni ponos, da povrati veličinu. Znači, i da pojedinac dobro živi, a i da državi bude dobro. Globalizacija sigurno nije zamišljena da Kina prosperira, ali je Kina ispala najveći korisnik globalizacije i najviše koristi imala od globalizacije - poručuje Udovički.

On smatra da se kineska želja za dominacijom svodi isključivo na ekonomiju, i da kod nje ne vidi nikakvu želju za vojnom dominacijom.

- I ta inicijativa Pojas i put je neka vrsta nastavka srednjovekovnog puta svile. Ali uvek svi pitaju da li Kina hoće da dominira svetom. Ja ne vidim tu želju za vojnom dominacijom - smatra Udovički.

On navodi kako je jedan kineski admiral 1405. krenuo u Afriku sa flotom od 317 brodova i 28.000 ljudi.

- Došao je do Afrike i mogao je lako da je porobi Afriku, kao što su to recimo radili Evropljani sa Amerikom. Ali on kupio žirafu. To Kinezije najbolje znaju da rade - da trguju. I vratio se nazad. Ja ne vidim tu osvajačke želje. A što se tiče ekonomije, to jednostavno ide. Kada pogledate na Zapad, sve su to kineske stvari, manje-više - rekao je Udovički.

On ističe da Kina ne odgovara rat i da nije srećna što je rat u Ukrajini.

- Em je dovodi u situaciju da mora da se svrstava. Drugo, to je loše za protok robe. Ona želi mir. Kinezi stalno govore, nama treba 50 godina mira. Pa ćemo onda mi da se pokažemo gde smo i šta smo - objašnjava Udovički.

On ističe da se u Kini sve radi planski i da su 2021. ostvarali prvi stogodišnji plan da postanu zemlja umerenog prosperiteta.

- A drugi stogodišnji plan je da 2049. godine, znači na 100. godinu od osnivanja NR Kine, budu visoko razvijena zemlja - rekao je Udovički.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>