• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Još jedna prevara: Obaveste vas da ste zaradili veliki iznos novca, pa vas "počaste" krađom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sistem prevare je zapravo veoma jednostavan

  • 0
ljut čovek, besan muškarac, interner prevara, telefon, laptop Foto: Shutterstock

S obzirom na cene kriptovaluta i iskustva pojedinaca koji su zaradili na ulaganju u njih, mnogima se takav način ulaganja čini kao jednostavan i brz način za veliku zaradu. Zbog toga ne iznenađuje da su svoju priliku videli i prevaranti koji građane zovu sa lažnih hrvatskih brojeva (kako mobilnih, tako i fiksnih) i nagovaraju na razna ulaganja (deonice, kriptovalute, zlato i sl.). Građani koji prihvate njihovu ponudu, ulaze u spiralu iz koje ne mogu izaći kao pobednici.

Naime, nakon nekog vremena prevaranti ih obaveštavaju o određenoj zaradi koju im žele isplatiti. Iako iznosi koje će spominjati zvuče neverovatno, nije im cilj dati građanima novac, već zadobiti njihovo poverenje i ukrasti još novca.

Sistem je zapravo veoma jednostavan. Prevaranti od građana traže podatke platnih kartica, podatke o mobilnom bankarstvu ili instalaciju programa na njihovim računarima i telefonima pomoću kojih će preuzeti kontrolu nad njima. Radi se o programima kao što su: AniDesk, Team Viever, Supremo Mobile Assistant i drugi, piše Zimo.

Jednom instalirani, ti programi otvaraju vrata za pristup na samo uređaju na kojem su instalirani, već i svim podacima koji se nalaze na njemu, prenosi Poslovni.hr.

Kako bi izbegli takav scenario, građani ni u kom slučaju ne bi trebalo nikome da daju podatke o svojoj platnoj kartici.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>