• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đedović Handanović: Energetka zajednica označila Srbiju kao lidera u energetici

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Postignuti razultati će biti predstavljeni i nadležnom odboru Skupštine Srbije

  • 0
Dubravka Đedović Handanović, Beogradski energetski forum Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Energetska zajednica je Srbiju označila kao lidera u energetici prošle godine pre svega zbog pokretanja reformi u energetskom sektoru ali i procesa dekarbonizacije, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je na konferenciji "Beogradski energetski forum" koju organizuje portal Balkan Green Energy News istakla da će postignuti razultati biti predstavljeni i nadležnom odboru Skupštine Srbije i ocenila da je u prethodne dve godine urađeno više nego u prethodnih 10 godina.

- Započeli smo dugo odložene reforme kada je u pitanju energetski sektor pre svega Elektroprivrede Srbije, pa je tako urađena i finansijska ali i proizvodna konsolidacija EPS-a - rekla je ona.

Dubravka Đedović Handanović, Beogradski energetski forum Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Navela je da je Srbija 2023/24 ako se gleda maj na maj u odnosu na 2022/23. Godinu uvezla 1,2 miliona megavat časova struje manje a izvezla 500.000 megavat časova više.

Dodala je da su urađeni neki kapitalni projekti kao što je odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A u Obrenovcu, da je završena gasna interkonekcija Srbija-Bugarska, kao i revitalizacija HE Đerdap 1, čime je dobijemo novih 100 megavata zelene struje.

- Nedavno nam je stigla dobra vest kada je u pitanju dalji razvoj i priprema projekta RHE Bistrica jer je Vlada Japana formalizovala odluku da nastavi sa procesom odlučivanja o finansiranju Bistrice. To je prva pozitivna odluka kada je ovaj projekat u pitanju, a mi ćemo nastaviti sa pripremom tehničke dokumentacije i nadam se da čemo već sledeće godine moći da krenemo sa pripremnim radovima - rekla je ministarka.

Na konferenciji učestvuje oko 500 učesnika iz 30 zemalja, a među njima su i ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Crne Gore Saša Mujović, a očekuje se i dolazak ministra inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>