• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evrostat: Emisije gasova staklene bašte u ekonomiji EU manje za četiri odsto

D. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bruto domaći proizvod (BDP) EU ostao je, pritom, stabilan, beležeći samo mali porast (0,2) u četvrtom kvartalu 2023. u poređenju sa istim kvartalom 2022

  • 0
Ugljen dioksid Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Emisije gasova staklene bašte u ekonomiji Evropske unije u četvrtom kvartalu 2023. godine, procenjene su na 897 miliona tona ekvivalenta ugljen-dioksida (CO2), što je smanjenje od četiri odsto u poređenju sa istim kvartalom 2022, objavio je danas Evrostat.

Kancelarija EU zadužena za statistiku ističe da je do pomenutog smanjenja u poslednjem tromesečju prošle godine došlo pre svega zahvaljujući privrednim sektorima kao što su snabdevanje električnom energijom i gasom (smanjenje za 17,2 odsto) i proizvodnja (3,1 odsto).

U saopštenju se navodi da su emisije po domaćinstvima ostale gotovo stabilne.

Emisije gasova staklene bašte smanjene su u 22 zemlje Evropske unije, a najveća su procenjena su za Estoniju (23 odsto), Bugarsku (17) i Finsku (9).

Bruto domaći proizvod (BDP) EU ostao je, pritom, stabilan, beležeći samo mali porast (0,2) u četvrtom kvartalu 2023. u poređenju sa istim kvartalom 2022.

Evrostat ističe da su, od 22 članice Evropske unije za koje se procenjuje da su smanjile svoje emisije, njih 10 zabeležilo i pad BDP-a: Estonija, Finska, Švedska, Nemačka, Austrija, Irska, Letonija, Litvanija, Holandija i Luksemburg.

Mađarska je održala BDP na istom nivou uz smanjenje emisija.

Procenjuje se da su preostalih 11 zemalja EU (Bugarska, Belgija, Češka, Danska, Italija, Španija, Francuska, Poljska, Portugal, Rumunija i Hrvatska) uspele da smanje emisije, uz istovremeni rast svog BDP-a.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Nikola Rokvić objavio prelepe vesti: Skupljene su pare, ali idemo dalje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>