≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najnovije informacije: Robert Fico nakon višečasovne operacije stavljen u veštačku komu, očekuje se da preživi

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napadač je na licu mesta savladan i uhapšen, a teško ranjeni Fico je hitno helikopterom prebačen u Banjsku Bistricu

  • 5
Robert Fico Slovačka Handlova Foto: Tanjug/AP

Slovački premijer Robert Fico teško je ranjen danas u mestu Handlovi kada je na njega 71-godišnji napadač ispalio više hitaca. Iako su slovački mediji prvobitno javili da je on u stabilnom stanju, Vlada Slovačke se oglasila saopštenjem u kom se navodi da je stanje Fica "izuzetzno ozbiljno". Fico je bio podvrgnut višečasovnoj operaciji, a prema poslednjim informacijama on je ozbiljnom, ali stabilnom stanju, te je stavljen u veštačku komu. Potpredsednik slovačke vlade izjavio je da se očekuje da će premijer preživeti.

Robert Kalinjak, ministar odbrane Slovačke, prvobitno je, dok je operacija još trajala, rekao da je stanje Fica "izuzetno ozbiljno" i da još uvek prolazi kroz hirurški zahvat.

Dodao je da je premijer pretrpeo "ozbiljne povrede" nakon što su ispaljeni "brojni hici".

"Zdravstveno stanje mu je zaista ozbiljno, situacija je loša", rekao je Kalinjak koji se zahvalio radnicima hitnih službi koji su pomogli Ficu.

Tek kasnije uveče zamenik premijera Tomas Taraba izjavio je da Fico više nije u životnoj opasnosti. On je rekao da se nakon operacije "očekuje da će preživeti".

"Srećom, koliko ja znam, operacija je prošla dobro - i pretpostavljam da će na kraju preživeti. Trenutno nije u životnoj opasnosti."

"Teško je povređen - jedan metak je prošao kroz stomak, a drugi je pogodio zglobove - odmah je prevezen u bolnicu, a zatim na operaciju", dodao je on.

Matus Šutaj Estok, ministar unutrašnjih poslova, rekao je da preliminarni podaci "jasno" ukazuju na politički motiv.

On je rekao da je Fico pogođen pet puta.

Inače, napadač je na licu mesta savladan i uhapšen, a teško ranjeni Fico je hitno helikopterom prebačen u Banjsku Bistricu.

Nakon što je u 16 sati stigao u bolnicu u Banskoj Bistrici, a Robert Fico je u tim trenucima bio pri svesti i komunikativan, javljaju slovački mediji.

Kako je tada navedeno, Fico je tokom pucnjave pogođen u stomak, a jedan metak je prošao skroz do kuka, dok ga je jedan navodno pogodio u rame.

Povreda abdomena je izazivala najveću zabrinutost lekara, zbog obilnog unutrašnjeg krvarenja koje je bilo teško kontrolisati, a zbog koga je, kako su prenosili slovački mediji, operacija trajala satima.

(Telegraf.rs)

Video: Nakon atentata slovački premijer Fico helikopterom hitno prebačen u bolnicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • radovan III

    15. maj 2024 | 19:41

    Taj jadnik je vrbovan od strane zelenskog i budanova naravno uz saglasnost i dogovor sa cia. Danas na zapadu ne smes da imas svoje misljenje i stav drugaciji od njihove propagande. Mislim da ce probati i sa orbanom ali nece moci. Molim objavite moj komentar.

  • Slavica

    15. maj 2024 | 20:27

    Drago mi je da je uspesna operacija.Zelim kao bratu uspesan oporavak.

  • Goca

    15. maj 2024 | 21:32

    Samo nek mu bog pomogne nadsm se da ce čovrk da prezivi zeli mu da ima srece u borbi ovoj ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA