• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gugl optužen da otežava pretragu konkurenata: Smatra se da koristi svoju dominantnost na tržištu

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Gugl mora odmah da zaustavi ovo nepravedno ograničenje prikazivanja naše veb stranice u rezultatima pretrage", rekao je Matijas Pfau, suosnivač Tuta Mail-a

  • 0
Google, Gugl Foto: Tanjug/AP/Peter Morgan

Gugl je optužen da je iskoristio svoju dominaciju na tržištu kako bi otežao potragu za suparničkim servisom e-pošte. Tuta Mail, koji kaže da ima više od deset miliona korisnika širom sveta – navodi da se od marta ne pojavljuje na vidnom mestu u Gugl pretragama za "šifrovanu e-poštu".

Kompanija je podnela žalbu EU tvrdeći da je Gugl koji ima sopstvenu izuzetno popularnu uslugu Gmail  oštetio konkurentsko poslovanje. Ipak, Gugl je negirao optužbe, insistirajući da Tuta ostaje "lako dostupan" putem svog pretraživača.

U svojoj žalbi, Tuta napominje da je njegovo rangiranje dramatično palo u martu 2024. za pretrage kao što je "bezbedna e-pošta".

- Gugl je početkom marta 2024. iznenada prestao da prikazuje našu veb stranicu za hiljade ključnih reči - piše u žalbi.

Nakon promene, saobraćaj na njegovoj veb stranici dolazi samo od pretraga u kojima se pominju nazivi njegovih proizvoda.

- Gugl mora odmah da zaustavi ovo nepravedno ograničenje prikazivanja naše veb stranice u rezultatima pretrage - rekao je Matijas Pfau, suosnivač Tuta Mail-a.

Gugl algoritam koristi brojne faktore da odredi rangiranje rezultata pretrage. Kada se algoritam ažurira, to može imati veliki uticaj na preduzeća koja se oslanjaju na posete koje pretraga šalje njihovim veb lokacijama, prenosi BBC.

Početkom marta je došlo do ažuriranja, zbog čega je Gugl upozorio da će biti više fluktuacija u rangiranju nego inače, ali poriče da njegova ažuriranja imaju za cilj da favorizuju bilo koju određenu veb lokaciju.

- Ažuriranja rangiranja u pretrazi apsolutno nemaju za cilj davanje prednosti Google proizvodima ili bilo kojoj drugoj određenoj veb lokaciji. Dotični provajder e-pošte je lako dostupan globalno u Pretrazi - napisao je Gugl.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>