≫ 

OVO SU DVA NAJTEŽA MATURSKA ZADATKA IZ MATEMATIKE: Probajte da ih rešite! (FOTO)

- Prvih deset pitanja bilo je srednje težine, ali mislim da skoro niko nije uradio poslednja dva, praktično ih je nemoguće rešiti - navela je Mina Đurđević (15), učenica Osnovne škole "Drinka Pavlović" u Beogradu

  • 16

Nakon relativno lakog testa iz srpskog jezika, budući srednjoškolci juče su muku mučili sa testom iz matematike. Kako kažu test ih je neprijatno uznenadio naročito zadaci 19 i 20.

- Bilo je mnogo teško, uopšte to nisam očekivala, pitanja iz srpskog bila su mnogo lakša. Prvih deset pitanja bilo je srednje težine, ali mislim da skoro niko nije uradio poslednja dva, praktično ih je nemoguće rešiti - rekla je Mina Đurđević (15), učenica Osnovne škole "Drinka Pavlović" u Beogradu.

MALA MATURA: Pogledajte rezultate završnog ispita iz srpskog jezika! (FOTO)

Ovako su glasila ta dva paklena zadatka.

Zadatak broj 19:

Teren za rekreaciju EFGD je oblika pravougaonika. Sastoji se od betonskog terena ABCD oblika pravouganika i travnatog terena koji je osenčen na slici. Obim betonskog terena ABCD je 50 metara, a površina travnatog terena je 180 metara kvadratnih. Kolika je površina terena EFGD?

Matematika (1)

Zadatak broj 20:

Duži LH i KP na slici su paralelne. Dužina duži NL jednaka je 12 centimetara, dužina duži MH jednaka je 8 centimetara, a dužina duži NM jednaka je 6 centimetara. Izračunaj dužinu nepoznate duži LK tako da paralelogram KPHL i trapez NMPK imaju jednake površine.

Đaci danas, poslednjeg dana male mature polažu kombinovani test s pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije. Prema rečima budućih srednjoškolaca, upravo priprema za ovaj kombinovani test zadala im je najviše muka jer su morali da prelaze kompletno gradivo iz pet predmeta.

Rešenja zadataka možete pogledati u tekstu ispod.

MALA MATURA: Pogledajte rezultate završnog ispita iz matematike!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grofica

    17. jun 2015 | 10:10

    Pa jel ova deca doktoriraju ili upisuju srednju? Test iz srpskog,matematie,fizike,hemije,geografije,biologije,takozvani ,,kombinovani,,test.Dozvolite im da bez polaganja upisu srednju skolu.Kao da ih ceka siguran posao pa polazu ispite posle osmogodisnje.

  • loodnica

    17. jun 2015 | 13:43

    Sve su to buduci nezaposleni :)

  • Milan

    17. jun 2015 | 12:55

    Po meni su svi ti prijemni ili državni ispiti samo dokaz koliko nam je školstvo loše i onda pokušavaju da nateraju ljude da uče poslednjih par meseci i nauče nešto jer ih obrazovne institucije nisu ničemu naučile.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA