• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pronađeni genetski markeri koji objašnjavaju do 12% razlika između krvnog pritiska dve osobe

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživači iz Nacionalnih instituta za zdravlje SAD i saradnici otkrili su više od 100 novih regiona ljudskog genoma, poznatih kao genomske lokacije, koji izgleda utiču na krvni pritisak neke osobe.

  • 0
krvni sudovi Foto: Shutterstock

Nalazi takođe ukazuju na nekoliko specifičnih genomskih lokacija koje bi mogle biti značajne za metabolizam gvožđa i tip ćelijskog receptora poznatog kao andrenergički receptor.

Ova studija je jedna od najvećih takvih genomskih proučavanja krvnog pritiska, uključujući podatke o preko milion učesnika i postavljajući temelje za bolje razumevanje regulacije krvnog pritiska, što bi moglo ukazati na potencijalne nove mete lekova, piše MedicalXpress.

Pronađene su dodatne genomske lokacije koje zajedno objašnjavaju mnogo veći deo genetskih razlika u krvnom pritisku ljudi. Poznavanje rizika od razvoja hipertenzije može dovesti do prilagođenijih tretmana koji imaju veće šanse za uspeh.

Analiza podataka je otkrila više od 2.000 genomskih lokacija povezanih sa krvnim pritiskom, uključujući 113 novih oblasti. Među novootkrivenim lokacijama, nekoliko je u genima koji imaju ulogu u metabolizmu gvožđa, što potvrđuje ranije nalaze da visoki nivoi akumuliranog gvožđa mogu doprineti kardiovaskularnoj bolesti.

Istraživači su takođe potvrdili vezu između varijanata u genu ADRA1A i krvnog pritiska. ADRA1A kodira tip ćelijskog receptora, andrenergički receptor, koji je meta tretmana krvnog pritiska, što sugeriše da bi druge otkrivene genomske varijante takođe mogle biti ciljane lekovima.

Na osnovu analiza izračunat je poligenski indeks, koji kombinuje efekte svih genomskih varijanti zajedno u cilju predviđanja krvnog pritiska i rizika od hipertenzije. Poligenski indeksi mogu biti korisni u preciznoj medicini, ali su raznovrsniji genomski podaci potrebni radi raširene primene.

Iako su sakupljeni podaci uglavnom bili od ljudi evropskog porekla, istraživači su otkrili da su poligenski indeksi primenljivi i na ljude afričkog porekla, što je potvrđeno analizom podataka iz nacionalnog istraživačkog programa sa ciljem izgradnje jedne od najvećih baza biomedicinskih podataka.

Skoro polovina odraslih u Sjedinjenim Državama ima visok krvni pritisak, tj. hipertenziju. Visok krvni pritisak je često prisutan u čitavim porodicama, što znači da postoji genetska komponenta u razvoju tog stanja pored uticaja životne sredine kao što su vrlo slana hrana, nedovoljno vežbanje, pušenje i stres.

Kad je krvni pritisak postojano previsok, može oštetiti srce i krvne sudove širom tela, povećavajući opasnost od bolesti srca, bolesti bubrega, moždanog udara i drugih oboljenja.

(Telegraf Nauka/MedicalXpress)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>