Vreme čitanja: oko 1 min.

Kad Milanka umesi čuveni delikates iz Mačve, gladni odmah staju u red: Održan Festival listića, cveća i meda

Vreme čitanja: oko 1 min.

Listići su deo tradicije ovog kraja * "Sledeći korak je da listići budu zaštićeni kao brend sa oznakom geografskog porekla", kažu u lokalnoj samoupravi

  • 0
Milanka Jurišić, Udruženje žena "Crnobarke" Foto: D. Grujić

Listići, autentični delikates iz Mačve, pripremali su se u centru Bogatića na manifestaciji "Festival listića, cveća i meda" koju je organizovalo Opšte udruženje preduzetnika. Budući kuvari, učenici Mačvanske srednje škole i vredne domaćice iz Udruženja žena "Crnobarke" na otvorenom su mesili testo i pekli specijalitet, a više stotina ljudi je na posluženje čekalo u dugačkim redovima.

- Listići su deo tradicije našeg kraja. Ja sam recept zapamtila od svoje bake i danas ih često pripremam - priča Milanka Jurišić dok spretno mesi testo, pa dodaje da se listići pripremaju jednostavno i brzo, a ne koštaju puno jer je potrebno samo oko kilogram brašna, pola litre mlake vode, kašika soli i jedno jaje.

Testo se zamesi tako da bude glatko, rasklagija se od 3 do 5 centimetara debljine, iseče na kocke ili

trouglove i peče na vreloj masti ili ulju.

- Služe se u slanoj i slatkoj varijanti, kako ko voli, namazani sirom, ajvarem, džemom, a deca najviše vole sa eurokremom - kaže Milanka.

Osim što se u skoro svakoj kući pripremaju, listići su deo gastronomske ponude Mačve na sajmovima i turističkim manifestacijama, a nalaze se na meniju ugostiteljskih objekata u ovom kraju.

- Sledeći korak je da budu zaštićeni kao brend sa oznakom geografskog porekla - kažu u lokalnoj samoupravi.

Na velikom broju štandova mogao se pazariti med i ostali pčelarski proizvodi, kao i slana i slatka zimnica, domaći sokovi i rakije, sadnice sezonskog cveća i ukrasnog šiblja, ali i sitne životinje i paunovi.

U duhu tradicije zabavni program za posetioce su pripremili članovi folklornih sekcija, pa se u centru varošice razvilo narodno kolo, a nastupile su i mažoretkinje kao i mališani iz predškolske ustanove u Bogatiću.

(Telegraf.rs)

Video: I ovde godine pobedio pasulj "Gradištanac", za čiju naklonost se borilo 147 učesnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA