• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li mozak tokom sna eliminiše toksine? Naučnici proveravaju zdravstvene efekte noćnog odmora

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rezultati nove studije su otkrili da su eliminacija toksina i kretanje tečnosti u mozgu laboratorijskih miševa značajno smanjeni tokom perioda sna i illi pod dejstvom anestezije

  • 0
Laboratorijske životinje Foto: Shutterstock/unoL

Efekat dobrog noćnog odmora na obnavljanje i regeneraciju intoksikovanog organizma široko je prepoznat, a popularno naučno objašnjenje navodi na zaključak da mozak eliminiše toksine tokom sna.

Međutim, nova otkrića sugerišu da bi ova teorija, koja je postala dominantno mišljenje u neurologiji, mogla biti i pogrešna, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Rezultati nove studije su otkrili da su eliminacija toksina i kretanje tečnosti u mozgu laboratorijskih miševa značajno smanjeni tokom perioda sna i illi pod dejstvom anestezije.

- To zvuči kao ideja vredna Nobelove nagrade. Ako ste uskraćeni za san, brojne stvari krenu naopako - ne sećate se jasno stvari, koordinacija oka i ruke je loša. Ideja da vaš mozak obavlja ovaj osnovni 'kućni posao' tokom sna jednostavno ima smisla - rekao je Nik Franks, profesor biofizike i anestezije na londonskom Imperial Koledžu i koautor studije.

Međutim, prema njegovim rečima, postojali su samo indirektni dokazi da sistem za uklanjanje toksina iz mozga pojačava svoju aktivnost tokom spavanja.

U najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Neuroscience, istraživači su koristili fluorescentni kontrast za proučavanje mozga miševa što im je omogućilo da vide koliko brzo se kontrast kretao iz moždanih šupljina ispunjenih tečnošću, tzv. moždanih komora, u druge regione mozga.

Studija je pokazala da je u poređenju sa miševima koji su držani budni, količina kontrasta u mozgu smanjena za oko 30 odsto kod miševa koji spavaju i za 50 odsto kod miševa koji su bili pod anestezijom.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>