• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Džinovska ovca spas od klimatskih promena u brdima oko Dušanbea

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nestašicu mesa i pašnjaka u Tadžikistanu mogla bi da reši hisarska pasmina

  • 0
Hisarska ovca Ovca hisarske pasmine... Foto: Shutterstock/Nickolai Repnitskii

Na brdima oko Dušanbea, prestonice Tadžikistana, ovčar Bahtjor Šaripov gleda svoje stado džinovskih ovaca. Ova, hisarska pasmina čuvena je zbog svoje profitabilnosti i sposobnosti da se prilagoti na klimatske promene. Zbog toga stiče status zvezde u ovoj centralnoazijskoj zemlji, koju je pogodila nestašica i mesa i pašnjaka.

- One rapidno dobijaju težino čak i kada gotovo da nema vode i ispaše – rekao je Šaripov (18).

Globalno zagrevanje i prekomerna ispaša doveli su do ozbiljne degradacije poljorpivrednog zemljišta, pa ova pasmina izdržljivih ovaca predstavlja potencijalnu blagodet za stočare iz Tadžikistana, piše Phys.org.

Brzo dobijaju kilograme

Šaripov u stadu ima oko 250 ovih džinovskih ovaca prepoznatljivih po ogromnom masnom tkivu na trtičnom telu.

- One su u proseku teške 135 kilograma. Kraj je zime, pa još nisu tako teške, ali brzo će dobiti kilograme – rekao je on.

Kako se navodi, ovan ove pasmine može da bude težak oko 210 kilograma. Dve trećine njihovog tela može da se iskoristi za dobijanje masnoće i mesa, mnogo više od bilo koje druge pasmine, pa su zbog toga profitabilne.

- Hisarska pasmina je jedinstvena, prvo zbog težine. Osim toga, ona nikad nije na jednom mestu, pa tima poboljšava ekosistem zemlje – rekao je Šarofzon Rahimov, član Tadžikistanske akademije poljoprivrednih nauka za AFP.

One lutaju do 500 kilometara kako bi našlje pašnjake između godišnjih doba, čime pomažu regeneraciju različitih delova zemlje.

Propadanje zemljišta je jedan od najvećih problema centralne Azije. Oko 20 odsto zemljišta u Tadžikistanu je propalo, što pogađa 18 miliona ljudi, pokazuje izveštaj Ujedinjenih nacija. To je oblast od oko 800.000 kvadratnih kilometara, što je veličine cele Turske ili devet puta veće od Srbije.

Hisarska ovca Foto: Shutterstock/S.O.E

U scom biotehničkom centru blizu prestonice, naučnik i uzgajivač ovaca Ibrokim Bobokalonov prikuplja genetske uzorke najboljih vrsta u nadi da će stvoriti najveću i najprofitabilniju ovcu.

- Potražnja za hisarskom pasminom raste ne samo u Tadžikistanu, već i u Kazahstanu, Rusiji, Turskoj, Azerbejdžanu, Kini, pa čak i Sjedinjenim Državama – rekao je on.

Ovce su postale i razlog zavade u okruženju. Tadžikistan je nedavno optužio susede da utiču na vrstu tako što je uparuju sa drugim pasminama da bi stvorili još težu ovcu.

Ginisov rekord i trka

Hisarska pasmina drži Ginisov rekord od 230 kilograma, koji je oboren na takmičenju u Kazahstanu prošle godine. U Kirgistanu već imaju ovce i od 210 kilograma.

Tadžikistanci su rešeni da ostanu u trci.

- Imamo Mišu. On je težak 152 kilograma i vredi 15.000 dolara. Nadamo se da će za takmičenje tokom leta imati 220-230 kilograma. Samo tako što jede prirodne proizvode, on dobija oko 800 grama na dan – rekao je Bobokalonov.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>