• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Papagaji više vole video-pozive nego video-snimke, pokazalo istraživanje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neobična studija je trajala šest meseci

  • 1
Papagaj Foto: University of Glasgow / Ferrari / Profimedia

Ako se papagaju, koji je kućni ljubimac, da mogućnost da video-pozivom priča s drugima papagajem ili da gleda unapred snimljeni video, on će odabrati mogućnost da čavrlja uživo. To je pokazalo izuzetno neobično istraživanje tima naučnika sa Univerziteta u Glazgovu.

Njihovi rezultati sugerišu da pametne ptice, koje često pate od usamljenosti kao kućni ljubimci, mogu da prave razliku između video-poziva uživo i snimaka video-poziva.

Studija je trajala šest meseci i papagaji su inicirali video-pozive češće nego što su se odlučivali da gledaju snimke poziva.

Osim toga, činilo se da su više uključeni u video-poziv nego gledanje snimaka, navode naučnici, a prenosi Phys.org.

Otkriće bi, dodaju, moglo da „ubrza budućnost životinjskog interneta“.

- Naša ranija istraživanja pokazala su da se čini da papagaji imaju koristi od mogućnosti da obave video-poziv, što bi moglo da smanji mentalne i fizičke probleme koje život u stanovima i kućama nosi sa sobom. U divljini, oni žive u jatima i druže se stalno. Kao ljubimci najčešće su usamljeni, što može da dovede do problema. U ovoj studiji hteli smo da vidimo da li ima razlika u ponašanju kada mogu nešto da vide na mobilnim uređajima, kao i da li će primetiti da im papagaj na snimku ne odgovara – rekla je dr Iljena Nirskij-Daglas, glavna autorka studije.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>