• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Geologija je ključ za rešavanje misterije najpoznatije slike na svetu?

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Geološkinja An Picosuro veruje da je otkrila mesto prikazano u pozadini slike Mona Liza Leondarda da Vinčija

  • 0
Most Acone Viskonti Most Acone Viskonti u Leku možda je ključ tajne Mona Lize... Foto: Universal Images Group / DeAgostini / Alamy / Alamy / Profimedia

Misterija mesta gde je Mona Liza naslikana je rešena, tvrdi geološkinja An Picoruso. Ona navodi da je ušla u trag pejzažu naslikanom u pozadini najpoznatije slike na svetu.

Pejzaž iza Mona Lize Leonarda da Vinčija izazivao je beskrajnu debatu, pri čemu su neki istoričari umetnosti sugerisali da je pogled bio izmišljen i idealizovan, dok su drugi tvrdili da postoje različite veze sa određenim italijanskim lokacijama, preneo je Gardijan.

Geološkinja i istoričarka umetnosti renesanse Picoruso veruje da je konačno rešila misteriju na jednoj od najpoznatijih slika na svetu. Picoruso je kombinovala svoja dva polja stručnosti i sugerisala da je Leonardo naslikao nekoliko prepoznatljivih obeležja Leka, na obali jezera Komo u regionu Lombardija u severnoj Italiji.

Mona Lisa „Mona Liza” Leonarda da Vinčija... Foto: Profimedia/AKG/akg-images

Ona je uporedila Leonardov most, planinski lanac i jezero na slici Mona Lize sa mostom Acone Viskonti iz 14. veka u Leku, jugozapadnim Alpima koji gledaju na ovu oblast i jezerom Garlate, za koje se zna da je Leonardo posetio pre 500 godina. Sličnosti su nesporne, rekla je ona.

- Tako sam uzbuđena zbog ovoga. Zaista osećam da je to pogodak - istakla je Picoruso.

Prethodne teorije uključivale su tvrdnju iz 2011. da most i put na slici pripadaju Bobiju, malom gradu u severnoj Italiji i pretpostavku iz 2023. da je Leonardo naslikao most u provinciji Areco. Ali fokusiranje na most, rekla je Picoruso, nije bilo dovoljno.

- Lučni mostovi su bili prisutni širom Italije i Evrope i mnogi su izgledali veoma slično. Nemoguće je identifikovati tačnu lokaciju samo na osnovu mosta. Svi govore o mostu, a niko o geologiji - navela je ona i dodala:

- Geolozi ne gledaju slike, a istoričari umetnosti ne gledaju geologiju.

Prema njenim rečima, istoričari umetnosti navode da je Leonardo uvek koristio svoju maštu, "ali ovu sliku možete dati bilo kom geologu na svetu i oni će reći ono što ja govorim da je reč o Leku".

- Čak i ljudi koji nisu geolozi mogu da vide sličnost - istakla je Picoruso.

Ona je napomenula je da su stene u Leku krečnjačke i da je Leonardo svoje stene prikazao u sivo-beloj boji, "što je savršeno, jer je to vrsta stene koja tamo postoji".

Ona je dodala da, za razliku od Leka, ni Bobio ni Areco nemaju jezero.

- Dakle, imamo zaista savršene dokaze za Leko - naglasila je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>