Vreme čitanja: oko 1 min.

Putin potpisao ukaz o zapleni američke imovine u Rusiji

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema ukazu, pokretna i nepokretna imovina SAD, američkih kompanija i građana na teritoriji Rusije, kao i hartije od vrednosti u njihovom vlasništvu, udeo u kapitalu ruskih kompanija i druga imovinska prava SAD i Amerikanaca u zemlji biće predmet zaplene

  • 3
Vladimir Putin Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji od neprijateljskih akcija SAD koji predviđa da Moskva stiče jurisdikciju nad američkom imovinom u Rusiji.

Prema ukazu, pokretna i nepokretna imovina SAD, američkih kompanija i građana na teritoriji Rusije, kao i hartije od vrednosti u njihovom vlasništvu, udeo u kapitalu ruskih kompanija i druga imovinska prava SAD i Amerikanaca u zemlji biće predmet zaplene, preneo je TASS.

Takođe, ruski nosilac autorskih prava u ovom slučaju - ruska vlada ili Centralna banka imaju pravo da se "obrate sudu sa zahtevom za utvrđivanje činjenice neopravdanog lišavanja njihovih prava na imovinu zbog odluke američke države ili sudskog organa i da dobije naknadu za navedenu štetu".

Ako zahtev bude prihvaćen, sud šalje zahtev vladinoj komisiji za kontrolu stranih ulaganja.

Komisija pravi spisak američke imovine koja se, "uzimajući u obzir princip proporcionalnosti, može koristiti" za nadoknadu štete od zaplene ruske imovine u SAD.

Odlukom suda o utvrđivanju činjenice neopravdanog lišavanja ruskog nosioca autorskih prava ili prava na imovinu i naknadi štete predviđen je prestanak prava SAD ili američkog državljanina na imovinu koja se nalazi na listi i naknadni prenos ovih prava na ruskog nosioca autorskih prava radi nadoknade štete, navodi se u dekretu.

Ruska vlada može odrediti koji će upravni organ biti ovlašćen da podnese zahtev sudu.

Predsednik Rusije je, takođe, zadužio vladu da u roku od četiri meseca obezbedi unošenje izmena u zakonodavstvo u cilju sprovođenja njegovog ukaza.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    23. maj 2024 | 17:31

    Ko ne razume da je ovo kraj svetskog uređenja kakvog ga znamo, i to na duže vreme, treba ozbiljno da se zabrine da li će biti u stanju da ispravno predvidi događaje koji nam slede.

  • Nikolas

    24. maj 2024 | 01:11

    SLAVA PUTINU!!! SLAVA RUSIJI !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA