U maju 2014. plata u Srbiji biće skoro 900 evra!

Prosečna neto zarada u Srbiji koja će biti isplaćena u maju sledeće godine iznosiće je 89.197 dinara, što je nominalno povećanje u odnosu na januaru od 165 odsto, a realno za 178 procenata

  • 13

Prosečna neto zarada u Srbiji, koja će biti isplaćena u maju sledeće godine, iznosiće 89.197 dinara, što je nominalno povećanje, u odnosu na januar, od 165 odsto, a realno za 178 procenata, saopšteno je iz Republičkog zavoda za ekonomsku stitistiku.

Pored povećanja prosečne zarade u našoj zemlji, od maja će se povećati i minimalna zarada u Srbiji, koja će se sa sadašnjih 18.000 narasti na 48.000 dinara, što je odluka koja je doneta nakon jučerašnjeg dogovora predstavnika sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije.

Prema tom dogovoru, minimalna cena rada na sat sa 102 dinara raste na 415 dinara. Inače, minimalac u Srbiji trenutno iznosi 16.320 dinara.

- Poslodavci su pristali na to da povećaju minimalnu cenu rada, jer je Vlada ispunila ono što je davno obećala, a to je da će neoporezivi deo plate s nešto više od 7.000 dinara, koliko je sada, biti povećan na 30.000 dinara - saopšteno je iz sindikata.

Takođe, minimalna cena rada, umesto dosadašnjih šest meseci, važiće godinu dana.

Ekonomista Instituta za ekonomska istraživanja Filip Todorović kaže da je do neočekavanog priliva u budžet Republike Srbije došlo zbog povećane prodaje "Fijatovih" vozila, kao i zbog velikih sredstava koja su od početka ove godine stigla u našu zemlju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Novi model "Fiata", koji se proizvodi u Kragujevcu, doživeo je veliku ekspanziju u Severnoj Americi. Radnici u Kragujevcu rade u tri smene kako bi namirili potrebe tamošnjeg tržišta, jer je automobilska industrija u SAD u ogromnoj krizi, pa su kupcima modeli iz Evrope mnogo privlačniji. Tamošnje tržište je ogromno, tako da će od toga dobiti svi građani Srbije, ne samo radnici u Kragujevcu - navodi on.

Todorović napominje da je pored povećane prodaje "Fijata", na ogroman priliv sredstava u našem budžetu uticala i realizovana prva tranša invisticije od 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava firme Al Dahra u izgradnju sistema za navodnjavanje, kao i firme "Etihad", koja je postala strateški partner JAT-a i ujedno suvlasnik naše nacionalne avio-kompanije.

(Telegraf / A. Prililić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna Obrenovic

    1. april 2013 | 11:49

    Aprilililili!

  • Natasa

    1. april 2013 | 12:01

    Smarate vise sa 'salama'. Trebalo bi da objavljujete ozbiljne vesti, nevezano za datum. Nije svima uvek do sale, narucito kada se govori o ozbiljnim temama kao sto su priznanje Kosova i ovo!

  • Dragan Paperino Majstorović

    1. april 2013 | 12:15

    preeeeeeeeterano i za 1. APRIL

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA