H&M, ZARA, VICTORIA’S SECRET: Pogledajte da li je njihova odeća opasna po zdravlje!

Grinpis upozorava: Glavni krivac je formaldehid, koji se povezuje s brojnim zdravstvenim problemima kao što su rak, alergija, nesanica i oslabljeni imunitet

  • 5

Međunarodno udruženje ekoloških aktivista Grinpis saopštilo je da odeća mnogih poznatih proizvođača sadrži štetne hemikalije. Problem je u tome što štetne supstance iz odeće dolaze u kontakt s kožom koja ima moć upijanja, i na takav način ulaze u naš organizam. Otrovi koji u organizam uđu preko kože završavaju u krvotoku i na kraju u jetri - organu zaduženom za eliminaciju toksina.

Verovatno ste i sami više puta primetili kako tek kupljena majica ima čudan, neugodan miris. To je zato što se mnoge tkanine koje dolaze u dodir s kožom tretiraju opasnim sredstvima tokom procesa proizvodnje.

Glavni krivac za to je formaldehid, koji se povezuje s brojnim zdravstvenim problemima poput raka, alergija, nesanica, oslabljenog imuniteta.

Proizvođači tekstila koriste ga kako bi roba delovala sveže i izglačano i kako bi tokom transporta i skladištenja sprečili pojavu plesni. Formaldehid iz veša, odeće i posteljine - s kojima je naša koža u dodiru 24 sata na dan - izaći će u pranju, ali ne sav.

Grinpis upozorava da, nažalost, u vezi s tim nema mnogo pomoći jer je formaldehid prisutan u gotovo svemu čime smo okruženi - tepisima, zavesama, dušecima...

Grinpis je naveo da čak 20 poznatih svetskih modnih brendova u procesu izrade odeće koristi i druge izuzetno opasne hemikalije kojima zagađuje okolinu i ugrožava zdravlje ljudi.

Krajem prošle godine ovo udruženje je objavilo rezultate istraživanja o prisutnosti toksina na 141 uzorku odeće prikupljenom u 29 zemalja.

U dve trećine odevnih predmeta - a da tragedija bude veća - čak i u dečjoj odeći, otkrivene su supstance koje mogu izazvati rak i hormonalne poremećaje.

Robne marke na čijoj robi je provedeno istraživanje na toksičnost su:

Giorgio Armani

Benetton

Blažek

C&A

Calvin Klein

Diesel

Esprit

Gap

H&M

Jack&Jones

Levi’s

Mango

Marks&Spencer

Meters/bonwe

Only

Tommy Hilfinger

Vancl

Vero Moda

Victoria’s Secret

Zara

Postoji li rešenje?

Od navedenih proizvođača koji se ozbiljno poigravaju ljudskim zdravljem, Grinpis traži da do 2020. godine odustanu od upotrebe opasnih hemikalija u proizvodnji.

Iako su pojedine modne kuće pristale da ispune zahteve Grinpisa, ceo proces mogao bi potrajati dok se program zaštite okoline i ljudskog zdravlja ne sprovede u praksi.

Do tada pazite šta kupujte, pogotovo ako nalepnica ima "made in China", jer ovakva roba najčešće dolazi iz te zemlje.

(Telegraf.rs/ Izvor: Magazin.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Namcor

    30. avgust 2013 | 11:42

    Znaci,s obzirom na otrove u hrani,na otrove u odeci,vazduhu vodi,ili da ne treba da jedemo ništa,pijemo disemo i hodamo goli.Ili da nestanemo kao vrsta.A sta ce onda silna industrija,farmaceutska i slicne,od cega ce jadni da zive.

  • Katy

    30. avgust 2013 | 11:58

    Bolje da su napisali gdje ga nema!:(

  • Kiki

    30. avgust 2013 | 13:11

    Jeee sad imam.opravdanje kad polugolaodem opštinu ili sud :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA