≫ 

Posle višegodišnje pauze: Ministarstvo kulture raspisalo konkurs za nacionalne penzije

Konkurs traje do 30. novembra

  • 28
Ministarstvo kulture, Dinari, pare, novac Printskrin: google.com/maps, Foto: A. Nalbantjan

Ministarstvo kulture Srbije objavilo je danas konkurs za dostavljanje obrazloženog predloga za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina (nacionalne penzije), koji traje do 30. novembra.

Kako je navedeno na internet strani Ministarstva, Reprezentativna udruženja u kulturi, kao i Nacionalni saveti nacionalnih manjina dostavljaju Ministarstvu obrazložene predloge umetnika ili stručnjaka u kulturi, koji ispunjavaju uslove za dodelu.

Priznanje se sastoji od doživotnog mesečnog novčanog primanja za umetnika ili stručnjaka u kulturi, kao što su pisci i prevodioci, muzički autori i izvođači, likovni umetnici ili primenjena i vizuelna umetnost, dizajn i umetnička fotografija.

Priznanje se može dobiti i za filmsku umetnost i audio vizuelno stvaralaštvo, scensko stvaralaštvo i interpretaciju u pozorišnoj umetnosti, muzičko scensko stvaralaštvo i interpretaciju u operi, ili za umetničku igru, odnosno klasičan balet, narodnu i savremenu igru.

Tu su i digitalno stvaralaštvo i multimedija, arhitektura, prevođenje stručnih i naučnih tekstova, istraživanje, zaštita, korisćenje, prikupljanje i predstavljanje pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, filmska, filmske i televizijske delatnosti, izdavaštvo i drugo.

Pravo na Priznanje može ostvariti umetnik ili stručnjak u kulturi, državljanin Srbije, koji je doprineo razvoju kulturnih vrednosti u Srbiji odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji, odnosno da je dobitnik najznačajnijih nagrada i priznanja, i da je ostvario pravo na penziju.

"Od trenutka raspisivanje ovog javnog poziva, umetnik odnosno stručnjak u kulturi podnosi prijavu za dodelu Priznanja reprezentativnim udruženjima u kulturi, koji reprezentuju područje kulture za koje se umetnik, odnosno stručnjak u kulturi prijavljuje", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ispunjenost uslova za dodelu priznanja utvrđuje Komisija, čijih sedam članova na tri godine imenuje ministar kulture, iz reda uglednih i afirmisanih umetnika i stručnjaka u kulturi, od kojih je jedan predstavnik nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

"Komisija razmatra dostavljene obrazložene predloge, vrši uži izbor i, u roku do 60 dana od dana isteka javnog poziva, predlaže listu kandidata za dodelu Priznanja", saopštilo je ministarstvo.

Penzija za najviše 20 umetnika

Kako se navodi, Ministarstvo, polazeći od predloga Komisije i finansijskih sredstava u budžetu, predlaže Vladi akt o dodeli za najviše do 20 umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi".

Priznanje se dodeljuje i isplaćuje umetniku, odnosno stručnjaku u kulturi u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja, u visini jedne prosečne zarade bez poreza i doprinosa za mesec jul prethodne godine", piše u saopštenju.

Ministarstvo je ovom uredbom omogućilo ponovnu dodelu nacionalnih penzija, nakon višegodišnje pauze. Od 2007. godine počele su isplate novčanih dodataka zaslužnim umetnicima.

Nacionalna priznanja za vrhunski doprinos kulturi bila su uvedena Zakonom o kulturi, koji se primenjuje od 2010. godine.

Do 2013. godine nacionalnu penziju je dobilo 523 kulturnih poslenika.

Video: Lepa Lukić u problemu: Nemam ni 20 evra u džepu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitam za druga

    1. novembar 2021 | 18:42

    Kada će konkurs za RATNE VOJNE INVALIDE KOJI SU GLADNI???

  • Ivko

    1. novembar 2021 | 20:32

    Narode za ovo peticija mora!!! Momci sa 18 god isli na Kosare niko im nista nije dao ajmo da skupimo potpise da oni dobiju tu nacionalnu penziju a ne baba lepa

  • Nije nego

    1. novembar 2021 | 19:03

    Estrada u red za nacionalne penzije a inzenjeri, lekari i ostali akademci u red za pasoš i paljba ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA