≫ 

Počela manifestacija Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022

U SNP-u je ovom prilikom prikazana tradicija Novog Sada i Vojvodine u svetlu evropskih vrednosti koje prožimaju celokupan program ovog grada

  • 0
Manifestacija Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022 Foto: MKI RS

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je danas u Srpskom narodnom pozorištu, na svečanom otvaranju manifestacije Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022, apostrofirala da je pored prestiža koji sa sobom nosi, ova titula priznanje koje nadahnjuje i da je višestruka prilika za svaki grad koji je ponese.

Gojković je naglasila da je ovo izuzetan dan za Grad Novi Sad, čitavu Srbiju i posebno brojne ljude koji u kulturi rade i za nju žive.

- Ovo je uvek bila sredina koja simbolizuje vrednosti na kojima počiva evropski kulturni prostor i mesto u kome multikulturalnost stanuje već vekovima. U Novom Sadu različitosti nikada nisu bile razlog za podeljenost, već mostovi koji spajaju i ujedinjuju. Kultura ovog grada je kao bogat mozaik delova, koji sijaju i sami za sebe, ali daleko jače i blistavije kada su zajedno - podvukla je ministarka kulture i informisanja.

Gojković je podsetila da je još 2008. godine, kao gradonačelnik Novog Sada uputila pismo Evropskoj komisiji, sa pitanjem da li jedan grad izvan Evropske unije može da se kandiduje za Evropsku prestonicu kulture i dodala da je ovaj dan delovao istovremeno i blizu i daleko.

- Ispostavilo se da je svaka strepnja bila suvišna i da je ‘Srpska Atina’ dostojna velikog priznanja čiji je jedan od idejnih tvoraca Melina Merkuri, slavna grčka glumica i ministar kulture - rekla je Gojković i naglasila da je sigurna da će u 2022. godini Novi Sad uspeti da Evropi predstavi ono po čemu je specifičan i jedinstven.

- Kao grad na Dunavu bogate istorije, središte raznovrsnih festivala i kulturnih dešavanja, mesto jezičke i kulturne raznolikosti. I ništa manje kao sredina u kojoj se prepliću tradicionalno i moderno, lokalno i globalno, klasično i avangardno. Svoj i poseban, a istovremeno otvoren, kosmopolitski i grad svih koji u njega dođu - zaključila je Gojković.

U SNP-u je ovom prilikom prikazana tradicija Novog Sada i Vojvodine u svetlu evropskih vrednosti koje prožimaju celokupan program ovog grada kao Evropske prestonice kulture kroz ukupno osam, tematski orijentisanih programskih celina. Gledaoci su mogli da pogledaju muzičko-plesni spektakl u kojem su učestvovali eminentni predstavnici novosadske i vojvođanske kulturne scene, među kojima su Balet i Opera Srpskog narodnog pozorišta, Aradačke meškarke, perkusionistički ansambl “dRumble”, Tamburaški orkestar “Velos”, Aleksandar Bahun na klaviru, Todor Ursu na cimbalu i drugi.

Na ceremoniji otvaranja manifestacije, koju je Vlada Republike Srbije proglasila kulturnim projektom od nacionalnog značaja, obratili su se i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador i šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, a onlajn Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel.

Evropsku prestonicu kulture obeležava slogan „Za nove mostove“ koji predstavlja ideju izgradnje novih mostova saradnje i razmene između umetnika i organizacija iz Novog Sada i Srbije sa kulturnom scenom Evrope.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA