≫ 

Tesla i Pupin, jedan pored drugog: Ovde će biti podignut spomenik velikom srpskom naučniku

- Konkurs je na domaćem nivou, bile su neke nedoumice da li će biti na međunarodnom nivou - rekao je profesor Branko Kovačević, predsednik Odbora za podizanje spomenika.

  • 2
Mihajlo Pupin Foto: Wikimedia/Library of Congress/Bain

Formiran je novi odbor za podizanje spomenika Mihajlu Pupinu, a inicijativu je podnela Fondacija "Mladen Selak" .

- Ispred Zgrade tehničkih fakulteta treba da stoji zajedno sa Teslom, da budu jedan pored drugog. E sad, to više nije jedan spomenik, to treba da bude ceo kompleks i da njih dvojica budu u paru. Kao što su bili savremenici u životu, i saradnici u životu, tako da sad stoje na tom mestu - navodi profesor Branko Kovačević, predsednik Odbora za podizanje spomenika.

Kako piše RTS, odbor za podizanje spomenika Mihajlu Pupinu u Beogradu čine vajari, predstavnici akademske zajednice, Skupštine grada i republičkog parlamenta.

Ono što je sigurno jeste da će uslediti konkurs.

- Konkurs je na domaćem nivou, bile su neke nedoumice da li će biti na međunarodnom nivou. Neće i sve će to da finansira kompanija za visoke tehnologije 'Vlatakom" - rekao je Kovačević.

Inače, uskoro stižu dve nove knjige o Pupinu. Jedna se završava, a u pitanju je knjiga - "Mihajlo Pupin, najveći hrišćanin među naučnicima". Posle toga, izlazi i publikacija o Pupinovi patentima.

- Ne suvoparno, jer šta običan čovek zna o patentima. Ja ću pokušati da to na jedan popularan način napravim knjigu o patentima Pupinovim i da ukažem na to koliko je taj čovek minimiziran, da samo od 24 došli do 142 patenta. S tim što par patenata, provere su još neke ostale i tako. Napraviću jedna popularan sadržaj i tekstove gde će se pokazati koliko je taj patentni monopol bitan - naglašava inž. Milan Božić, predsednik Fondacije "Mladen Selak".

Inače, u Pupinovom rodnom Idvoru, završava se krovni pokrivača stare škole – muzeja, rekao je Svetislav Zakić direktor Doma kulture "Mihajlo Pupin" Idvor, a za tu svrhu Ministarstvo kulture i informisanja obezbedilo je šest i po miliona dinara.

Inače žitelji Pupinog rodnog Idvora obeležavaju dva datuma – dan rođenja i dan naučnikove smrti. Tako će i ovog 12. marta u crkvi u kojoj je Pupin kršten biti služen parastos, a u Narodnom domu održana svečana akademija. Nekoliko dana kasnije, ispred gimnaizje u Kovačici biće postavljena Pupinova bista, piše RTS.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA