Otvoren rekonstruisani Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

- Polazeći od velikog značaja ove ustanove kulture, Ministarstvo kulture i informisanja je u rekonstrukciju i gradnju muzeja odpredelilo blizu  40 miliona dinara - rekla je mininistarka Gojković

  • 2
Maja Gojković Printskrin: Ministarstvo kulture i informisanja

U Jagodini je otvoren rekonstruisani Muzej naivne i marginalne umetnosti. Prisutnima se na ovom događaju obratila i ministarka kulture i informisanja u Vladi Srbije Maja Gojković, koja je naglasila značaj ovog projekta.

- Veliko mi je zadovoljstvo što otvaramo rekonstruisano i nadograđni Muzej marginalne umetnosti, jedinstvenu i specifičnu kulture ustanove na ovim prostorima. Ta jedinstvenost ne leži samo u činjenici da  je muzej posvećen naivenoj umetnosti koja je svoju afirmaciju doživela tek u 20. veku za razliku od većine drugih umetničkih oblasti koje su nastale i priznate mnogo ranije. Posebnost ovog muzeja je je u tom što se njegov najveći i centralni izlagački prostor ovde, u Jagodini, izvan, uslovno rečeno, velikih kulturnih centara kao što su Beograd i Novi Sad. Naravno, imajući u vidu da je u svetu kulture i umetnosti podela na velike i male sredine potpuno pogrešna. U kulturi se veličina meri originalnošću, snagom izraza, kreativnošću, a ne prostim brojevima. Tamo gde kultura pripada svima, ono to mesto čini i velikim. Dame i gospodo, mi se nalazimo u ustanovi koja duže od šest decenija brine o vrednim delima samog majstora i promoviše naivnu umetnosti Srbije, Jugoslavije, regiona i inostranstva. Zahvaljujući, između ostalog, i radu ovog muzeja, ova vrsta umetnosti doživela je puno afirmaciju naše zemlje i uspela da postane ravnopravna učesnik na savremenoj sceni. Želim da istaknem da sam ponosna na to što smo zajedničkim radom Ministarstvo kulture i informisanja i nove uprave muzeja, u vreme pandemije i mnogih teškoća koja je ona donela čitavoj planeti, uspeli da u celosti realizujemo projekat za čitavu kulturnu scenu naše zemlje . Polazeći od velikog značaja ove ustanove kulture, Ministarstvo kulture i informisanja je u rekonstrukciju i gradnju muzeja odpredelilo blizu  40 miliona dinara - rekla je mininistarka Gojković i nastavila:

- Obnovom postojećih, izgradnjom novog objekta u okviru muzeja, konačno su stvoreni adekvatni uslovi za čuvanje vredne zbirke u preko 3 hiljade dela. To će uz nedavno otvoreni salon u Beogradu, koji je upravo u sastavu ovog muzeja dodatno unaprediti kapacitete i dostupnost širokoj publici ovog vida stavralaštva, koji je jedan od najboljih predstavnika ovog stvaralaštva na međunarodnoj sceni. U isto vreme, renovirana je i adaptirana zgrada, kao i samo postojanje i delovanje ovakvog muzeja pozitivno će svakako uticati na unapređenje ukupne kulturne i turističke ponude Jagodine i Pomoravlja i dati podstrek talentovanim stvaraocima... Dame i gospodo, uspešna je realizacija izuzetnog važnog projekta, u konstrukciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti jedan je od najboljih dokaza odgovrne i strateški promišljenje kulturne politike koja vodi naša država. Ona se prepoznaje nikad većim budžetom za kulturu, kao i velikom broju obnovljenih i izgrađenih ustanova i institucija. Ogleda se u procesu decentralizacije kulturnog života i ravnomernoj dostupnosti kulturnog  sadržaja, i što je bitno i što želim da naglasim, i u donošenju niza sistemskih zakona iz oblasti kulture - navela je ministarka i dodala:

- Sve to, kao i aktivnosti brojnih muzeja i galerija, pozorišta i drugih ustanova širom Srbija, govori da Srbija ima širok potencijal i ima šta da ponudi i svojim građanima i međunarodnom planu. Ovo je obnovljeni muzej, njegova postavka, kao i jasna vizija rada u potpunosti se uklapaju u jednu lepu sliku kulturne scene Srbije, punu živih boja, motiva, oblika, baš kao što su dela koja se danas nalaze ponovo pred nama. Pozivam vas sada da zajedno obiđemo muzej i uživamo u divnoj postavci. Još jednom, želim da čestitam ovoj ustanovi kulture, kao i kolegama koje su došle ovde da podrže.... Čestitam Jagodini i njihovim građanima ovog divnog prelepog mesta u Srbiji. Hvala još jednom što ste došli - zaključila je ministarka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    21. mart 2022 | 10:40

    Majo radite nesto ...nema Vas nigde . Kultura tone .

  • Mi

    21. mart 2022 | 11:39

    I to je predizborna sa beznacajnim stvarima za gradjane Jagodine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA