Maja Gojković otvorila rekonstruisani Narodni muzej Vranje

- Obnova postojećih i izgradnja novih muzeja i galerija deo je osmišljene strategije uređivanja oblasti zaštite kulturnog nasleđa, a tu celinu na najbolji način upotpunjuju sistemski zakoni doneti prošle godine - podvuka je Gojković

  • 2
Maja Gojković otvorila rekonstruisani Narodni muzej u Vranju Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je danas u Vranju rekonstruisani Narodni muzej i novu stalnu postavku u njemu i naglasila da će stanovnici i posetioci ovog grada, nakon pet godina, moći ponovo da uživaju u raznovrsnom kulturnom nasleđu ovog dela naše zemlje.

- O tome koliko je to nasleđe raznoliko, govori i podatak da muzej poseduje dragocene zbirke sačinjene od oko 30 hiljada predmeta. Tom utisku doprinosi i činjenica da je zgrada u kojoj se nalazi muzej stara preko 250 godina i koja je i sama svedok bogate i, veoma često, burne i turbulentne istorije Vranja i Srbije - precizirala je Gojković.

Gojković je podsetila da je pre tri dana, u Jagodini otvoren obnovljeni Muzej naivne i marginalne umetnosti i da se danas isto čini u Vranju, važnom gradu za našu istoriju i kulturu, čime se i na delu pokazuje šta znači odgovorna kulturna politika.

- Obnova postojećih i izgradnja novih muzeja i galerija deo je osmišljene strategije uređivanja oblasti zaštite kulturnog nasleđa, a tu celinu na najbolji način upotpunjuju sistemski zakoni doneti prošle godine - podvuka je Gojković.

Ministarka kulture i informisanja je apostrofirala da svi zajedno: Ministarstvo, lokalna samouprava, ustanove, institucije i pojedinci, svako u svom domenu, treba da nastave da čine najbolje za našu kulturu.

- Na taj način generacijama koje dolaze predaćemo ne samo nasleđe što su nama preci ostavili, već i ono što smo sami stvorili i što će jednoga dana takođe biti deo bogate baštine naše zemlje - istakla je Gojković.

Gojković je podvukla da je poštovanje predaka i tradicije, svakako bio jedan od razloga da Ministarstvo kulture i informisanja podrži obnovu muzeja i izradu nove stalne postavke i dodala da je bitan faktor za pružanje podrške bio i taj što je reč o muzeju kompleksnog tipa, u čijem sastavu su dva muzeja i jedna galerija, među kojima i muzej posvećen Bori Stankoviću, jednom od najznačajnijih srpskih književnika.

- Zbog njega i ostalih znamenitih Vranjanaca koji su ime svog grada proneli širom sveta, ali na prvom mestu zbog vas koji sada živite u Vranju i zbog budućih generacija, ovaj grad i ovaj deo naše zemlje nesumnjivo zaslužuju muzej opremljen po najvišim svetskim standardima. Zahvaljujući sredstvima od 25,5 miliona dinara koje je opredelilo Ministarstvo kulture i informisanja, urađeni su celokupna rekonstrukcija i unutrašnje uređenje objekta Narodnog muzeja i izrada nove, stalne izložbene postavke - rekla je Gojković.

Gojković je ukazala da se obnovom ovog muzeja, u značajnoj meri unapređuje kulturni život i ponuda čitave ove regije i da se uz novu postavku i brojne druge programe koje muzej organizuje, kao što su predavanja i radionice, otvaraju raznovrsne mogućnosti za dalji razvoj kulturne scene i još bolje pozicioniranje Vranja, kao grada kulture, u domaćim i međunarodnim okvirima.

- Tome će svakako doprineti i potpuno obnovljeno Narodno pozorište "Bora Stanković", brojni kulturno-istorijski spomenici i bogato sakralno kulturno nasleđe u gradu i okolini“, primetila je ministarka kulture i informisanja.

Naglasivši da će i Vranje i svi drugi gradovi i sredine širom Srbije i ubuduće imati punu podršku Ministarstva kulture i informisanja u izgradnji i rekonstrukciji infrastrukture u kulturi, Gojković je istakla da je podjednako važno da će se pomoć države, kao i do sada, usmeravati i na unapređenje kvaliteta programa i što veću raznolikost kulturnih sadržaja, kao i na stvaranje uslova za razvoj talenata i privlačenje mlađe publike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA