≫ 

Prvom izložbom Cileta Marinkovića na Kosovu i Metohiji otvorene ovogodišnje "Vidovdanske svečanosti"

Nagradu je umesto Marinkovića primila njegova ćerka princeza Danica, a princ Filip Karađorđević proglasio je "Vidovdanske svečanosti" otvorenim

  • 0
Vidovdanske svečanosti Printskrin: RTS

Ovogodišnje "Vidovdanske svečanosti" zvanično su otvorene u Gračanici. Do 28. juna biće organizovane književne večeri, izložbe, izbori za Kosovku devojku. Princ Filip Karađorđević proglasio je "Vidovdanske svečanosti otvorenim", piše RTS.

Izložbom slika Milana Cileta Marinkovića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade "Longin" i Likovnom kolonijom "Vidovdan", u Domu kulture u Gračanici otvorene su 32. Vidovdanske svečanosti.

Nagradu je umesto Marinkovića primila njegova ćerka princeza Danica, a princ Filip Karađorđević proglasio je "Vidovdanske svečanosti" otvorenim.

Inače, ovo je prva izložba Cileta Marinkovića na Kosovu i Metohiji.

"Kosovo i Metohija je kolevka svih nas i baza njegovih umetničkih dela. I u studenskim danima je posećivao svetinje na Kosovu i Metohiji, izučavao ikone i slikarstvo i zato se posebno raduje nagradi "Longin"", rekla je princeza Danica Karađorđević.

Vidovdan je za princa Filipa poseban, jer je na taj dan pre dve godine, sa suprugom odlučio da se vrati u Srbiju, a iz Gračanice je ove godine, poslao poruku mira.

"Vidovdanske svečanosti su prilika i povod da iz Gračanice pošaljem poruku mira, razumevanja i solidarnosti među narodima koji žive na ovim prostorima. Stvaranjem mira najbolje ćemo se odužiti našim precima koji su dali svoje živote za mir, slobodu i pravdu", istakao je princ Filip Karađorđević.

Na likovnoj koloniji učestvuju slikari sa Kosova, centralne Srbije, ali i iz inostranstva, čiji će radovi, nastali za vreme rada kolonije, krajem juna biti izloženi u Domu kulture u Gračanici.

(Telegraf.rs/RTS/Andrija Igić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA