• 0

Piknik-tribina „Beograd za početnike“ u Rančićevoj kući: "(NE)KULTURA SEĆANjA", gost Dejan Ristić

Imamo potrebu i obavezu da se sećamo nedužnih žrtava svog naroda, ali se postavlja pitanje na čemu je to i takvo naše sećanje utemeljeno? Na čemu počiva i kako negujemo sopstvenu (ne)kulturu sećanja?

  • 0
Dejan Ristic

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Nova sezona letnjih piknih-tribina „Beograd za početnike” u znamenitoj Rančićevoj kući u kojoj stanuje Centar za kulturu Grocka, nastavlja se divanom o toliko potrebnoj kulturi sećanja.

Imamo potrebu i obavezu da se sećamo nedužnih žrtava svog naroda, ali se postavlja pitanje na čemu je to i takvo naše sećanje utemeljeno? Na čemu počiva i kako negujemo sopstvenu (ne)kulturu sećanja?

... Da li znamo u dovoljnoj meri? Da li smo svoje pojedinačno i zajedničko sećanje na Jajince, Šumarice, Draginac, Stari Brod, Jasenovac, Kragujevac i mnoga druga gubilišta naših predaka iz Drugog svetskog rata uspostavili na stereotipima ili na istinskom poznavanju istorijskih činjenica i konteksta?

Zašto je, ponekad, naše sećanje dominantno matematičko, a nekad afektivno? Zašto često naše kolektivno sećanje počiva na mitovima i zabludama, zašto je podložno teorijama zavere, tj. pseudonauke? Da li istoriju pišu pobednici? Da li je istina jedna ili ih ima više u zavisnosti od „tumača“ i interpretacija istorije? Zašto podležemo selektivnom čitanju istorijskih činjenica?

Istovremeno, kakav je naš odnos prema memorijalnim celinama, stratištima i gubilištima iz perioda Drugog svetskog rata?

Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja pokušaće da nam pruži na novoj piknik-tribini „Beograd za početnike“ u Rančićevoj kući istoričar Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida.

Autorka i moderatorka piknik-tribine „(NE)KULTURA SEĆANjA“ je Smiljana Popov, novinarka i urednica naučno-popularnog tv serijala „Beograd za početnike“.

Piknik-tribina održava se u čarobnom ambijentu varoškog doma Grocke, u Rančićevoj kući iz druge polovine 18. veka koji je zaštićen spomenik kulture. Dakle, domaćin je Centar za kulturu Grocka.

SVI posetioci mogu poneti piknik-ćebad, ležaljke i svoje izletničke aksesoare, da u bašti tradicionalne srpske kuće s kraja 18. veka divanimo sa uvaženim gostom o našoj monumentalnoj prošlosti i našem odnosu prema istoj.

Mesto održavanja: Rančićeva kuća – Centar za kulturu Grocka, Majevička 9

Vreme održavanja: četvrtak, 9. jun u 19.30 sati

Dobro došli. Ulaz je slobodan.

Rančićeva kuća, ZVUCI TRADICIJE: Koncert odseka za Srpsko tradicionalno pevanje OMŠ „Nevena Popović“

Odsek za srpsko tradicionalno pevanje Osnovne muzičke škole „Nevena Popović“ iz Grocke održaće koncert „Zvuci tradicije šire se Gročanskom čaršijom“ u sredu 8. juna sa početkom u 18 časova u Centru za kulturu Grocka, na letnjoj sceni autentičnog ambijenta Rančićeve kuće, varoške lepotice i zaštićenog kulturnog dobra Srbije.

Nakon dve godine pauze, odsek za Srpsko tradicionalno pevanje obeležiće pesmom kraj školske 2021/2022. godine, i predstaviće se svim ljubiteljima tradicije u ambijentu Rančićeve kuće, koji i sam predstavlja remek-delo srpske tradicionalne arhitekture iz 18. veka.

Odsek na kome se neguju, čuvaju od zaborava i prenose mlađim generacijama zvuci tradicionalnih pesama i srpskog folklora uopšte, najmlađi je odsek Osnovne muzičke škola „Nevena Popović“, koji postoji od 2015. godine. Za samo nekoliko godina rada postignuti su visoki rezultati, o čemu svedoče nagrade osvojene na Republičkom i drugim državnim i međunarodnim takmičenjima. Škola je postala prepoznatljiva po nastupima tradicionalne muzike koju izvode mnogobrojna deca koja ovaj odsek pohađaju, njih sedamdeset i dvoje, neretko uz instrumentalnu podršku nastavnika škole.

OMŠ „Nevena Popović“ u Grockoj jedina je u Srbiji koja nosi ime po ženi, poznatoj pijanistkinji i pedagogu Neveni Popović. U kategoriji osnovnih muzičkih škola po broju nagrada učenika nalazi se na prvom mestu na nivou Republike Srbije. U narednom periodu, ova ustanova od velikog kulturnog i obrazovnog značaja za opštinu Grocka, ali i šire, dobiće prvu namensku, potpuno akustičnu školu u Beogradu, i time rešiti problem neadekvatnog prostora sa kojim se bori od svog osnivanja.

Takođe, jedna je od malobrojnih muzičkih škola koja može da se pohvali odsekom za Srpsko tradicionalno pevanje, gde se vokalna tradicionalna muzika izučava u tri klase, i to u Grockoj i Vrčinu, Vinči, i Umčarima.

Na koncertu će se predstaviti učenici prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda odseka za Srpsko tradicionalno pevanje iz klasa nastavnica Ane Jovanović, Katarine Milosavljević i Isidore Arsić, sa svojim gostima.

Pozivamo vas da prisustvujete događaju i uživate u zvucima tradicije koji će se širiti Rančićevom kućom i Gročanskom čaršijom u izvođenju učenika odseka za Srpsko tradicionalno pevanje OMŠ „Nevena Popović“.

Dobro došli!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA