≫ 

Gojković na samitu "Otvoreni Balkan": "Kultura daje snažan podsticaj prijateljskim odnosima zemalja regiona"

"Ovo je pravo vreme da se u nju aktivno uključi i kultura, kao oblast koja zbližava pojedince i društva", rekla je ministarka kulture i informisanja

  • 0
Otvoreni Balkan

Foto: Dario Konstantinović

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković učestvovala je na samitu „Otvoreni Balkan“ i u okviru plenarne sednice „Otvoreni Balkan otvara kulturu“ istakla da je ova regionalna inicijativa u kratkom roku pokazala svoju vrednost i opravdala ideju vodilju lidera država koji su je pokrenuli.

„Ovo je pravo vreme da se u nju aktivno uključi i kultura, kao oblast koja zbližava pojedince i društva. Ona je oduvek bila najbolji most za razumevanje različitosti i afirmisanje raznolikosti. I zato je od velike važnosti što će, nakon drugih oblasti, od danas i kultura davati snažan i prepoznatljiv podsticaj prijateljskim odnosima zemalja koje podržavaju ovu Inicijativu“, poručila je ministarka kulture.

Prema rečima ministarke kulture i informisanja, saradnja koja se proširuje, rezultat je autentičnog procesa i dosledne vizije boljeg života naroda Balkana, čime se daje i doprinos ukupnim evropskim integracijama, što je od zajedničkog interesa za sve učesnike.

„Svi koji smo u svetu kulture, vrlo dobro znamo koliki su njen uticaj i uloga u integracionim tokovima. To je naročito vidljivo u delu Evrope iz koga dolaze učesnici ove konferencije, u kome se različiti kulturni prostori i tradicije zemalja vekovima prožimaju i međusobno dopunjuju i oplemenjuju“, naglasila je ministarka kulture.

Gojković je ukazala da današnje potpisivanje Memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti kulture na Zapadnom Balkanu između Srbije, Severne Makedonije i Albanije daje okvir za dalji razvoj institucionalne saradnje, povećanje obima kulturne razmene i promociju raznolikosti.

„Među aktivnostima i merama koje Memorandum predviđa, želim da istaknem uspostavljanje rezidencijalnih programa, jačanje mobilnosti umetnika i umetničke infrastrukture, kao i zajednički kulturni kalendar. Sve ove metode i instrumenti biće od izuzetnog značaja za izgradnju jedinstvenog prostora u kome će naši narodi moći još bolje da upoznaju jedni druge, njihovo kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo“, navela je ministarka kulture i dodala da će taj važan dokument doneti jedan novi kvalitet za unapređenje i poboljšanje saradnje i razmene, bez obzira što je i dosadašnja saradnja institucija i pojedinaca iz naših zemalja bila na zadovoljavajućem nivou.

Gojković je podsetila na brojna gostovanja pozorišta, značajne izložbe muzeja i galerija iz više srpskih gradova, kao i sve bolju i sve veću saradnju u oblastima muzike i filmske industrije, u kojoj je, inače, Srbija u poslednjih nekoliko godina ostvarila značajne pomake.

„Od posebne važnosti jeste jačanje razmene mladih profesionalaca i studenata u oblasti kulture, kao sigurnog i pametnog ulaganja u budućnost. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije svake godine raspisuje konkurs za finansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti dece i za decu i mlade. Samo u 2022. godini podržano je oko 130 projekata. Praksa je pokazala da pomenuti konkurs pozitivno utiče na razvoj kulturnih potreba dece i mladih, kao i na razvoj dečjeg stvaralaštva i obrazovanja u svim oblastima umetnosti i kulture“, dodala je Gojković.

„Uverena sam da će produbljivanje naše saradnje vrlo brzo doneti višestruku korist u brojnim oblastima: audio-vizuelnom stvaralaštvu, muzici, pozorištu, zaštiti kulturnog nasleđa, festivalskom životu, odnosno u kulturi u celini“, zaključila je Gojković.

Na panelu su govorile i ministarke kulture Severne Makedonije i  Republike Albanije Bisera Kostadinovska-Stojčevska i Elve Margariti, kao i predstavnici ustanova kulture Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Dvodnevni samit „Otvoreni Balkan“ u Ohridu okupio je oko 300 učesnika iz oblasti ekonomije, kulture, turizma i privrede regiona. Pored osnivača ove inicijative lidera Srbije, Severne Makedonije i Albanije predsednika Aleksandra Vučića, premijera Dimitra Kovačevskog i  premijera Edija Rame, samitu prisustvuje predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA