Izložba u Botaničkoj bašti povodom 150 godina postojanja

Istovremeno je otvorena i tradicionalna manifestacija „Dani evropske baštine”, koja se ove godine obeležava pod sloganom „Održivo nasleđe”.

  • 0
Izložba u Botaničkoj bašti povodom 150 godina postojanja Foto: Tanjug/BEOINFO/ SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

U Botaničkoj bašti otvorena je izložba povodom 130 godina postojanja velike staklene bašte, koju su priredili Zavod za zaštitu spomenika kulture grada, Institut za botaniku i Botanička bašta „Jevremovac”.

Istovremeno je otvorena i tradicionalna manifestacija „Dani evropske baštine”, koja se ove godine obeležava pod sloganom „Održivo nasleđe”.

Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović podsetila je da se „Dani evropske baštine” u Beogradu održavaju od 2002. godine, da su deo manifestacije Saveta Evrope i Evropske komisije, kojom se kroz brojne i raznovrsne programe, besplatne za posetioce, populariše naše nasleđe koje je deo baštine evropskih naroda.

Navela je da je pripremljen veliki broj programa u raznim oblastima i da će manifestacija trajati do 15. oktobra.

Ona je istakla da turističkoj atraktivnosti Beograda, bogatstvu kulturne i turističke ponude u značajnoj meri doprinosi upravo bogatstvo i raznovrsnost kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa koje je obuhvaćeno programom.

"Manifestacija doprinosi promociji dragocenog nasleđa, ali i obogaćivanju turističke ponude Beograda u oblasti kulturnog turizma, eko-turizma, aktivnog odmora u prirodi i atraktivnosti Beograda kao destinacije. Programi promocije kulturnog i prirodnog nasleđa Beograda poziv su svima da upoznaju lepote našeg grada i doprinesu održivom", navela je Vidović.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković izjavila je da „Dani evropske baštine” u Beogradu ove godine slave 20 godina postojanja, te da je istorija staklene bašte istorija koja govori o napretku i prihvatanju evropskih vrednosti u Srbiji u vreme dinastije Obrenovića.

"Ona je danas simbol društvenog napretka, kao i napretka nauke, prosvete, simbol stvaranja novog građanskog društva i simbol pripadnosti evropskim tokovima u arhitekturi. Vlada Srbije je 2007. godine, na predlog Zavoda zaštitu spomenika kulture grada Beograda, usvojila odluku kojom je Botanička bašta proglašena za kulturno dobro", rekla je Vučković.

Upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte „Jevremovac” Gordana Subakov Simić iskazala je zadovoljstvo što je ovom izložbom učvršćena saradnja sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i to na 130. rođendan velike staklene bašte.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA