Udruženja izdavača: Ministarstvo da realizuje otkup knjiga

Postoji opasnost da određen broj izdavača neće moći da izađe na ovogodišnji Sajam knjiga zbog velikih troškova

  • 0
knjiga knjige Foto: Unsplash/Christin Hume

Predstavnici Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS), Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) i grupacije samostalnih izdavača (koje reprezentuje Čigoja štampa) pozvali su danas Ministarstvo kulture da realizuje otkup knjiga do kraja godine i hitno reši problem nastao poništavanjem ovogodišnjeg konkursa na konferenciji za medije u beogradskom Dorćol Platzu.

Gojko Božović iz izdavačke kuće Arhipelag i predsednik Grupacije izdavačke delatnosti u Privrednoj komori Srbije napomenuo je da su interesi pisaca i štampara pogođeni.

- Izdavači traže sve vreme jeste da imamo jasne informacije i proceduru, a to dugi niz godina nemamo - Božović i dodao da je neophodno da Ministarstvo kulture objavi detaljan plan realizacije otkupa za 2022. godinu.

- Taj plan mora da sadrži precizne rokove kada će proces otkupa publikacija biti završen, kao i rokove za izdavače do kada da dostave knjige bibliotekama - rekao je Božović.

Predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije, Dejan Papić, napominje da bi budžet države za otkup knjiga morao da bude veći zbog inflacije i poskupljenja knjiga.

Predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije Zoran Hamović ističe da postoji opasnost da određen broj izdavača neće moći da izađe na ovogodišnji Sajam knjiga zbog velikih troškova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA