Ministarstvo kulture: Rešićemo dug samostalnim umetnicima odmah po formiranju vlade

Ministarstvo naglašava da će prvi naredni sastanak ove Radne grupe biti održan odmah nakon formiranja vlade, u prvoj nedelji novembra

  • 4
GOJKOVIC PROJEKAT HASANI Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/ Dario Konstantinović

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je sinoć da će, povodom navoda umetničkih udruženja o dugovanjima samostalnim umetnicima, odmah nakon formiranja nove vlade nastaviti da rešava zaostale probleme u ovoj oblasti u cilju unapređenja položaja umetnika i daljeg razvoja srpske kulturne scene.

Ministarstvo ovom prilikom napominje da je tražene podatke od reprezentativnih udruženja samostalnih umetnika o visini duga po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje samostalnih umetnika dobilo tek nekoliko meseci od poslednjeg sastanka Radne grupe koja se bavi rešavanjem tog pitanja.

Ministarstvo naglašava da će prvi naredni sastanak ove Radne grupe biti održan odmah nakon formiranja vlade, u prvoj nedelji novembra, o čemu su predstavnici udruženja već obavešteni.

Zadatak Radne grupe je upravo da nastavi da rešava problem dugovanja u saradnji sa nadležnim ministarstvima i predstavnicima samostalnih umetnika.

Kada je reč o konkursima u oblasti kulture i umetnosti, Ministarstvo napominje da će, poštujući sve zakonske procedure, raspisati konkurse odmah po usvajanju budžeta za 2023. godinu.

Ministarstvo podseća da je završilo sve konkursne procedure transperentno i u skladu sa zakonskim okvirima predviđene u ovoj godini i da je rezultate objavilo na sajtu, kao i da je na vreme i bez odlaganja pristupilo pribavljanju saglasnosti drugih nadležnih organa u skladu sa svim propisanim procedurama.

Ranije danas je u Beogradu na konferenciji za medije povodom aktuelne kampanje „Za dostojanstven rad u kulturi“ koju su pokrenule Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Stanica - Servis za savremeni ples, Udruženje likovnih kriticara AICA, Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), Udruženje kompozitora Vojvodine (UKV), Udruženje arhitekata Srbije (UAS) i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), Ministarstvo kulture pozvano da reaguje povodom kašnjenje rezultata konkursa za tekuću i lošeg planiranja raspisa konkursa za narednu godinu, kao i zbog konstantnog prolongiranja rešavanja problema dugovanja samostalnih umetnika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    26. oktobar 2022 | 10:54

    Kontrolisite odliv novca da pojedini ne kradu u pojedinim institucijama iz javnog budzeta ...tu pojacajte kontrolu. .. banketi , mutnje radnje i kombinacije na svakom koraku , honorari lazni honorari preveliki , izmisljeni poslovi , mazuti sa vodom , putni nalozi...

  • Bg

    26. oktobar 2022 | 09:23

    Daleko si ti gospodjo od kulture

  • MARIJA

    26. oktobar 2022 | 09:52

    SVE JE TO LEPO A GDE JE TU BIBLIOTEKA..POSTO SE NAGLASAVA NEKO DOSTOJANSTVO,DOSTOJANSTVENI ZIVOT...MOLIM LEPO...ONDA TREBA I SVAKI BIBLIOTEKAR DA BUDE STUB KULTURE A NE STUB SRAMA...PLATA OD 52 000..EVO VAM JE..BAS ME ZANIMA ,KAKO CETE OD TOGA DOSTOJANSTVENO DA ZIVITE..SRAMOTA...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA